latinica  ћирилица
21/11/2019 |  09:10 | Autor: SRNA

Prijedor: Očišćena sva registrovana minska polja

Prijedor nema više nijednu površinu registrovanu kao potencijalno minsko polje, što je dobro u odnosu na druge sredine koje su bile u zoni ratnih dejstava, rekao je Draško Đenadija iz gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu.
Minsko polje - Foto: RTRS
Minsko poljeFoto: RTRS

- Situacija je dobra, mada još imamo nesavjesne pojedince koji neeksplodirana ubojita sredstva odbacuju u prirodu i vodotokove. Imali smo i jedno postavljanje minsko-eksplozivnih sredstava radi odbrane poljoprivrednih usjeva, gdje je, nažalost, stradalo lice koje se time bavilo. Bilo je i pokušaja trgovine ovim sredstvima, što je policija rasvijetlila - rekao je Đenadija novinarima u Prijedoru.

On je pojasnio da se uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava u saradnji sa deminerskim timovima Republičke uprave civilne zaštite odvija u dva segemnta - razminiranje sumnjivih površina, odnosno minskih polja i otkrivanje lokacija sa pojedinačnom pojavom NUS-a.

- Do unazad tri-četiri godine završili smo pregled svih površina koje su bile prijavljene kao minska polja i razminirano je 61.393 metra kvadratna - naveo je Đenadija.

Što se tiče drugog segmenta, u posljednjih 20 godina na području Prijedora prijavljena je 1.374 lokacija odakle je uklonjeno 5.130 ručnih bombi, 1.580 tromblona, 16 protivtenksovskih mina, 741 protivpješadijska mina, 570 zolja i ručnih bacača, 338 minobacačkih granata, 131.479 komada municije različitog kalibra, 11 avio-bombi iz Drugog svjetskog rata i 1.631 kilogram različitih vrsta eksploziva.

Samo u ovoj godini identifikovane su 62 pojedinačne lokacije sa pojavom neeksplodiranih ubojitih sredstava, odakle je uklonjeno 59 ručnih bombi, devet tromblona, jedna protivtenkovska mina, dvije protivpješadisjke mine, 13 zolja, 1.768 komada municije različitog kalibra i 40 ostalih sredstava kao što su razne vrste upaljača, protivavionske municije i detonatorskih kapisli i štapina.