latinica  ћирилица
21/11/2019 |  11:51 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Dodik: Zapad kuje vjerski razdor

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da zapadni blok pokušava da razbije pravoslavnu crkvu kao što je to učinio kada je osigurao raspad Јugoslavije.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je napomenuo da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori trenutno izložena napadu.

- Crkva je jedno od najvažnijih uporišta i nacionalnih institucija. Ona nas ujedinjuje. Ne vjerujem u izraz "teorije zavjere". Јa vjerujem u zavjere i da postoji zavjera protiv crkve. Nastala je u vrijeme pada Osmanskog carstva, kada je moćna Britanija postavila cilj da umanji uticaj Srba na Balkanu kako bi ih spriječila da stvore monolitnu državu i da imaju snažnu zemlju, koja podrazumijeva i snažnu crkvu - rekao je Dodik u intervjuu agenciji TASS.

Dodik je dodao da su "oni uspjeli da osiguraju raspad Јugoslavije, a sada pokušavaju da nanesu udarac crkvi".

- Možemo da vidimo da se to redovno dešava u Crnoj Gori, a ranije u Makedoniji, gdje su oduzeli sve od Srpske pravoslavne crkve. Da ne pominjemo stradanje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu ili u Federaciji BiH - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio da ne vjeruje da Srpska pravoslavna crkva ili pravoslavno hrišćanstvo generalno mogu biti uništeni.

- Vjerujem da crkva ima potencijal i izdržljivost da podnese i očuva svoju misiju ujedinjavanja Srba oko Svetog Save, zato što svaki Srbin ima duboko ukorijenjeni osjećaj pripadnosti pravoslavnom svijetu - rekao je Dodik.

On je dodao da na Zapadu postoje planovi o obaranju pravoslavnog hrišćanstva i njegovom sakaćenju.

- Svjestan sam svega toga, ali vjerujem da stvari neće otići toliko daleko do uništenja pravoslavne crkve - naveo je Dodik.

DODIK: SRBI TREBA DA TEŽE UЈEDINjENjU

Ujedinjenje svih Srba u jednu zemlju treba da bude nacionalna ideja srpskog naroda, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu agenciji TASS.

- Došlo je vrijeme da Srbi kažu šta žele, a ne da neko sa Zapada dođe i kaže: "Treba da bude ovako". Mislim da svima treba da bude jasno da nacionalna ideja našeg naroda treba da bude nacionalno ujedinjenje u jednu zemlju - rekao je Dodik.

On je dodao da je to sada moguće i da Republika Srpska i Srbija ne treba da prikrivaju ovu strategiju koja formalno ne postoji danas, ali, ako će da poštuju narodnu volju, onda će u Srbiji i Republici Srpskoj to biti "sveto blago".

Dodik je podsjetio da je 20. vijek bio vijek patnje Srba - Srbija je izgubila između 30 i 50 odsto svog stanovništva u dva svjetska rata, a potom je "darovala" svoju državnost zemljama koje su se pridružile Јugoslaviji na štetu Srbije.

- Ranije je u Federaciji BiH bilo 500.000 Srba, a sada ih ima samo 50.000. Bilo je 500.000 Srba u Hrvatskoj, a sada ih ima samo 100.000. Ipak, mi smo optuženi za etničko čišćenje - rekao je Dodik.

On je dodao da su Srbi, uprkos tome, uspjeli da stanu na noge i da Srbija sada, bez sumnje, povećava svoj značaj, a da je Republika Srpska danas spremna da odbije svaku intervenciju usmjerenu protiv nje.

- U nekom trenutku ova dominantna nacionalna volja stvoriće uslove ili politički kontekst, a mi imamo dovoljno prijatelja u svijetu za to, dok nam je sada potrebno da se razvijamo u postojećim uslovima i gradimo mir - rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je moguć referendum o odvajanju Republike Srpske od BiH, Dodik je rekao da Srbi u BiH i dalje zadržavaju pravo na to.

- Nikada neću prestati da govorim da Republika Srpska i srpski narod imaju pravo na referendum o svom statusu. Međutim, mi nismo svojeglavi da uradimo nešto što može da nam nanese više štete nego koristi. Odlučno ćemo se boriti za svoj status političkim sredstvima - napomenuo je Dodik.

On je dodao da bi Republika Srpska bila mnogo uspješnija i razvijenija kada ne bi bila dio BiH.

Prema njegovim riječima, BiH definitivno nije postala bolja u posljednje vrijeme, samo gora.

- Došla je do potpunog zastoja - dva od tri konstitutivna naroda ne žele da žive u BiH, ali muslimani Bošnjaci pokušavaju da je očuvaju jer vjeruju da čitava zemlja pripada njima, očigledno uz podršku zapadnih mentora i dijelom Turske - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je ideolog i osnivač BiH Alija Izetbegović napisao "Islamsku deklaraciju", koja se tumači kao manifest za mir u republici. U toj knjizi, Izetbegović je direktno pozvao da se u zemlju uvede šerijatski zakon.

- Svjedoci smo toga da se sve više grupa u BiH organizuje na ovakav način. Sada i u budućnosti, izgleda da je BiH neuspješan eksperiment koji zapadne zemlje pokušavaju da sačuvaju - izjavio je srpski član Predsjedništva BiH.