latinica  ћирилица
21/11/2019 |  12:19 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Obilježavanje Aranđelovdana - krsne slave MUP-a Srpske (FOTO)

U kompleksu Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Zalužanima kod Banjaluke danas je, u okviru obilježavanja Aranđelovdana - krsne slave MUP-a, osveštana crkva posvećena Svetom arhangelu Mihailu.

Crkvu je osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem uz sasluženje sveštenstva Banjalučke eparhije.

Foto: RTRS

U Zalužanima je, nakon osveštanja crkve u kojoj su uklesana imena 782 pripadnika MUP-a poginula u odbrambeno-otadžbinskom ratu, služena i Sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulim pripadnicima MUP-a Srpske.

Vladika Јefrem je blagoslovio ovaj hram i predao ga na molitvenu upotrebu vjernom narodu.

Foto: RTRS

- Ovo je jedinstven hram jer su u njemu, uz ikone, imena pripadnika MUP-a koji su dali živote braneći Srpsku, narod i ime pravoslavno. I tim herojima danas treba zahvaliti što imamo Republiku na koju smo ponosni i koja je naš dom - rekao je vladika Јefrem.

On je dodao da se spomen-crkva podiže u slavu Božiju i pomen stradalima.

Foto: SRNA

- Borimo se i čuvajmo ideale i vrijednosti za koje su se oni borili - poručio je vladika Јefrem.

Kumu hrama Draganu Lukaču uručen je Orden Svetog kralja Milutina koji mu je povodom zahvalnosti za podizanje crkve dodijelio Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Foto: SRNA

Uručena su i priznanja kumovima temelja i zvona hrama, a obavljen je i čin lomljenja slavskog kolača.

Osveštanju spomen-crkve prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

Foto: SRNA

Prisustvovali su i ministri u Vladi, poslanici Narodne skupštine, direktor "Elektroprivrede Srpske" Luka Petrović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i brojni pripadnici MUP-a Srpske, predstavnici policija Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, te ličnosti iz javnog, političkog i društvenog života.

Povezane vijesti:

Banjaluka: Služen parastos za 252 poginula policajca