latinica  ћирилица
21/11/2019 |  15:23 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Banjaluka ne zaboravlja žrtvu naših predaka (FOTO)

U okviru obilježavanja 21. novembra, Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku, zvaničnici Republike Srpske položili su vijence na Spomenik žrtvama veleizdajničkih procesa, na groblju Sveti Pantelija.

U veleizdajničkom procesu optuženo je 156 Srba – među njima političari, učitelji, sveštenici, advokati, ljekari, trgovci. Prvooptuženi bio je Vasilj Grđić, sekretar "Prosvjete", a poznatog srpskog istoričara Vladimira Ćorovića Austrougari su osudili na pet godina zatvora. Konačnom presudom, 16 lica osuđeno je na smrt, 87 ih je dobilo kaznu zatvora od dvije do 20 godina, dok je petoro umrlo tokom suđenja. Veleizdajnički proces u Banjaluci 1915. godine bio je najveći od 17 takvih u BiH.

- Ključna dva cilja leže u tome da je austrougarska pokušala da uništi srpski nacionalni pokret i inteligenciju. Želja je bila i da se odgovornost za izbijanje Prvog svjetskog rata sa austrougarske prebaci na Srbiju - izjavio je istoričar dr Borivoje Milošević.

Predstavnici potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912.-1918. godine u Banjaluci, poručuju da se žrtva slavnih predaka ne smije zaboraviti.

Predsjednica Željka Cvijanović položila vijenac na spomenik žrtvama "Veleizdajnickog procesa" (Foto: SRNA)

- Јa sam ponosan na pretke, ali i na ove mlade savremenike koji nam omogućavaju da ne zaboravimo jer znamo - zaborav je ubijanje istine, izjavio je predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912.-1918. godine Nebojša Kuštrinović.

Banjaluka neće zaboraviti žrtvu naših predaka, poručio je gradonačelnik Igor Radojičić. Na prostoru stare autobuske stanice najavio je izgradnju spomenika posvećenog ujedinjenju, prisajedinjenju i oslobođenju 1918. godine.

- Vidite da smo i danas na lokaciji koja je skučena. Ovdje se nalazi spomenik veleizdajničkom procesu i to je jedino veće što postoji u gradu kao sjećanje na ovaj datum i tu imamo namjeru da uradimo jednu promjenu jedno dostojno obilježavanje - izjavio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Nakon objavljivanja presude, Vlada Kraljevine Srbije tražila je pomoć sa svih strana da bi se izbjegle smrtne presude. Među najzaslužnijima za pomilovanje optuženih bio je španski kralj Alfonso trinaesti , na čiju je molbu austrijski car Karlo pristao da ih pomiluje. U znak zahvalnosti španski kralj dobio je ulicu u centru Banjaluke.