latinica  ћирилица
21/11/2019 |  17:22 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Tužilaštvo formiralo predmet zbog šokantnih fotografija u Pazariću

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet zbog šokantnih fotografija o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, potvrđeno je "Nezavisnim novinama".
Tužilaštvo kantona Sarajevo (Foto:pravosudje.ba) -
Tužilaštvo kantona Sarajevo (Foto:pravosudje.ba)

- Obavještavamo vas da je formiran predmet i da će hitno biti provjereni navodi u vezi sa objavljenim fotografijama - naveli su iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Na fotografijama i video-snimcima koji su dostavljeni medijima vide se djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Šokantne detalje o tretmanu štićenika, posebno djece u ovom zavodu, iznijela je na jučerašnjoj konferenciji za novinare poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić.

Ispred sjedišta Vlade Federacije BiH danas se okupilo nekoliko stotina građana tražeći da federalna Vlada hitno reaguje na dešavanja u Zavodu Pazarić.