latinica  ћирилица
21/11/2019 |  18:39 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Srpska ne namjerava da uđe u NATO i ne odriče se vojne neutralnosti

Saopštenje objavljeno u februaru na sajtu NATO-a, potvrđuje da programi saradnje s BiHi Sjevernom Makedonijom ne prejudiciraju članstvo u tom vojno-političkom savezu.

Isjecanjem dijela ovog dokumenta, odlazeći ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, pokušava obmanuti javnost tvrdnjom da je ulazak u NATO gotova stvar.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i analitičari iz Sarajeva i Beograda, i danas poručuju – BiH neće postati članica Sjevernoatlantskog vojnog saveza.

Dodik ističe da Republika Srpska ne namjerava da uđe u NATO i da se ne odriče vojne neutralnosti. U intervjuu za ruski TAS, Dodik priznaje da je izložen velikom pritisku da popusti pred zahtjevima NATO-a. Naglašava da neće pristati na članstvo jer bi tim činom, između ostalog, amnestirao NATO zločine.

- Republika Srpska ne vidi nikakvu prednost u NATO-u, za razliku od drugih. Mi smo prošli kroz NATO bombardovanje, znamo kako to izgleda. Ulazak u NATO bio bi moralno oslobađanje te NATO generacije ili sadašnjeg saveza od tih podlih bombardovanja i osiromašenog uranijuma koji čak i sada ubija našu djecu - naglasio je Dodik.

Da se dokument Program reformi u BiH znatno razlikuje od Godišnjeg nacionalnog plana za članstvo u NATO-u i da je mnogo restriktivniji od sličnih dokumenata koje je BiH potpisivala s tim vojno-političkim savezom, ponavlja i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Naglašava da Srpska jeste za saradnju sa NATO-om, ali bez prejudiciranja članstva.

- Priče oko toga da je to ANP, kako će se desiti aktivacija MAP-a i da smo krenuli ka NATO-u ne stoje. Vidite koliko je to besmisleno kad u Federaciji BiH Izetbegovića optužuju da je kapitulirao pred Dodikom i odustao od ANP-a, dok istovremeno ovdje Dodika optužuju da Republiku Srpsku i BiH uvodi u NATO - naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Radovan Višković kaže da bi funkcioneri SDS-a i PDP-a, prije optužbi, trebalo da pročitaju dokument Program reformi.

- Mi želimo samo da sarađujemo, uopšte ne želimo članstvo. Želimo da se ponašamo u skladu i sa Rezolucijom Narodne skupštine a isto tako i ono što radi Srbija - izjavio je Višković.

Da, po svemu sudeći nije pročitao dokument, ukazuje potez odlazećeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, koji je javnost pokušao obmanuti isječkom dokumenta sa zvanične internet stranice NATO-a i tvrdnjom da je ulazak u NATO gotova stvar. Kako tvrde izvori ATV-a, riječ je o dokumentu postavljenom na sajt NATO-a 18. februara, čija cjelina demantuje Mektićeve tvrdnje. Zaboravio je i da je, u vrijeme objavljivanja ovog dokumenta, on bio ministar. SNSD-ov delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da SDS i PDP, ljuti zbog gubitka fotelja, napadaju Dodika i pri tome, kaže, pokušavaju prikriti svoje nedavne izjave.

- Dugo vremena koriste dvoličnu politiku. Јedna je za javnost Republike Srpske, druga za strance, a sve u cilju zadržavanja fotelja u Savjetu ministara u tehničkom mandatu - rekao je delegat SNSD-a u Domu naroda PS BiH Lazar Prodanović.

Da je Mektića i Šarovića potpuno razotkrio ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavom da potpisani dokument nije ANP, tvrdi politički analitičar iz Beograda Aleksandar Pavić. Njegov kolega Stevica Deđanski još oštrije kritikuje SDS i PDP.

- Opozicija u Republici Srpskoj, slično opoziciji u Srbiji, idu putem izdaje - izjavio je Dećanski.

I Ujedinjena Srpska optužbe koje izgovaraju čelnici SDS-a i PDP-a naziva politikantstvom. Kažu da su do potpisivanja Programa reformi, svi dokumenti institucija BiH sadržali opredjeljenje za ulazak u NATO, i da je taj niz najzad prekinut.

- Prvi put otkako je BiH, od prije tri dana , postoji dokument koji je Predsjedništvo poslalo u Brisel, gdje piše da će se morati donositi i nove odluke. A, šta to znači? Nove odluke znače i učešće Republike Srpske - naglasio je predsjednik Srpskog kluba u PD PS BIH Nenad Stevandić.

Univerzitetski profesor iz Sarajeva Enver Kazaz ocjenjuje za N1 da je put BiH prema NATO članstvu vraćen na one staze koje je zahtijevao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Smatra da su bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić, praktično, dali ključ u ruke institucijama Republike Srpske.