latinica  ћирилица
22/11/2019 |  08:00 | Autor: sputniknews.com

BiH neće u NATO — ne da Srpska

Odluka o odnosu Bosne i Hercegovine i NATO odnosi se na saradnju, a ne na buduće članstvo te države u Alijansi. Republika Srpska je protiv ulaska u taj vojni savez.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Republika Srpska nije promijenila odnos prema članstvu BiH u NATO. Poslije godinu dana pauze, Predsjedništvo BiH se usaglasilo oko imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, ali su donijeli odluku i u vezi sa odnosom te zemlje i NATO. Ipak, to nije korak ka članstvu u Alijansi.

Odluka o imenovanju novog predsjednika Savjeta ministara biće dostavljena u dalju proceduru Komisiji za pripremu izbora Savjeta ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Što se tiče NATO, dogovoreno je da BiH u sjedište Alijanse u Brisel pošalje svoj plan i program reformi, dok će detalji sporazuma biti poznati naknadno.

Saradnja nije članstvo u NATO

Stručnjak za bezbjednost i politički analitičar Predrag Ćeranić za Sputnjik kaže da taj dokument još niko nije vidio, ali je sasvim sigurno da se u njemu govori samo o saradnji sa NATO, a ne o putu u članstvo u ovu vojnu Alijansu.

- Dakle, ako su Rusi rekli da to nije dokument poput ANP-a, onda ne znam zašto mi u to ne bismo vjerovali. Dobro je da je postignut sporazum o formiranju novog saziva Savjeta ministara, u kome će biti predstavnici onih političkih partija koje su pobijedile na izborima. Srpska će imati jednu homogenu situaciju u izvršnoj vlasti. Oni koji su napravili vlast u Republici Srpskoj, sada će, kako se stvari odvijaju, biti u prilici da naprave vlast i na nivou BiH - objašnjava Ćeranić.

Republika Srpska prati Srbiju

Ćeranić napominje da, što se tiče NATO, Milorad Dodik je jasno rekao da je Republika Srpska vojno neutralna i da to neće ništa promijeniti. I da Sarajevo usvoji bilo kakav dokument koji bi imao veze sa putem u NATO, on ne bi mogao da prođe bez saglasnosti Republike Srpske.

- Dodik kao član Predsjedništva BiH uvijek može da posegne za institutom  ’vitalni nacionalni interes‘ i da Skupština Srpske obustavi svaku odluku Predsjedništva BiH za koju se procijeni da ugrožava vitalni nacionalni interes Republike Srpske. Dodik je zato i napravio široku koaliciju u vlasti, a nije morao, upravo jer je želio da ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, kako bi kao srpski član Predsjedništva BiH imao većinu u ovakvim situacijama - objašnjava Ćeranić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska pratiti sve oblike saradnje koje sa NATO ima Srbija. Republika Srpska želi da sarađuje, ali ne želi da pruži bilo kakav doprinos integraciji u Alijansu, poručio je on nakon postizanja dogovora o predsjedavajućem Savjeta ministara i usvajanja dokumenta koji će biti dostavljen NATO.