latinica  ћирилица
22/11/2019 |  08:02 | Autor: SRNA

Peking želi inicijalni trgovinski sporazum sa SAD

Kina želi da postigne inicijalni trgovinski sporazum sa SAD i nastoji da izbjegne trgovinski rat, rekao je danas predsjednik Si Đinping i dodao da se Peking ne ustručava da uzvrati kada je to potrebno.

Ekonomisti upozoravaju da prolongirani trgovinski spor između dvije najveće ekonomije povećava rizike po globalnu ekonomiju jer remeti lance isporuke robe, otežava investicije i umanjuje poslovno povjerenje.

Rad na prvoj fazi dogovora mogao bi da se protegne u sljedeću godinu, rekli su trgovinski stručnjaci i ljudi bliski Bijeloj kući. Peking zahtijeva produženje perioda sa ukinutim taksama, a i Vašington povećava svoje zahtjeve.

- Želimo da radimo na sporazumu za prvu fazu na osnovu uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti - rekao je Si predstavnicima međunarodnog Novog ekonomskog foruma.

On je dodao da će Peking uzvratiti kada je to potrebno, ali da aktivno radi na tome da se ne dogodi novi trgovinski rat.

- Mi nismo inicirali ovaj trgovinski rat i to nije nešto što želimo - naglasio je kineski predsjednik.

Kina je pozvala najviše američke pregovarače na novu rundu direktnih razgovora u Pekingu, piše "Vol strit DŽurnal" pozivajući se na neimenovane izvore.