latinica  ћирилица
22/11/2019 |  10:22 ⇒ 10:24 | Autor: SRNA

Do kraja godine Turska isporučuje državljane BiH iz Sirije?

Turska, koja je prije mjesec dana zauzela kurdske položaje u Siriji, mogla bi već do kraja godine deportovati državljane BiH i njihove porodice koji se nalaze u zarobljeništvu u toj zemlji, a dovode se u vezu sa pripadnicima terorističke organizacije Islamska država, piše sarajevski Dnevni avaz.
Sirija - Foto: RTRS
SirijaFoto: RTRS

Prema pisanju Avaza, u Siriji se nalazi više od 350 državljana BiH, među kojima su stotine žena i djece i svi su oni u izbjegličkim kampovima na sjeveru zemlje.

Turska je do sada izručila stotine državljana Njemačke, Švedske, SAD i drugih zemalja.

Devet državljana BiH koji su na Interpolovim potjernicama i jedna trogodišnja djevojčica trebalo je da krajem oktobra stignu u BiH, ali je deportacija odgođena zbog napada Turske.

Izvori ovog lista tvrde da Turska sada želi u paketu da deportuje državljane BiH, i to mahom žene i djecu, koji su godinama u kurdskim kampovima, dok su pripadnici Islamske države bili u zarobljeništvu američkih vojnih snaga, ali su im predati.

U grupi državljana koji bi trebalo da stignu u BiH je i Amina Kečo, supruga pripadnika Islamske države Ibre Ćufurovića, sa dvoje maloljetne djece.

Avaz saznaje da bi Ćufurović, kojem se sudi za pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država, iduće sedmice mogao priznati krivicu u Sudu BiH.