latinica  ћирилица
22/11/2019 |  10:34 ⇒ 10:38 | Autor: SRNA

Srebrenica: Otrovano sedam napuštenih pasa?

U Srebrenici je uginulo sedam pasa lutalica, propisno sterilisanih, vakcinisanih i obilježenih čipovima, i sumnja se da su otrovani, rekao je danas predsjednik Udruženja za zaštitu životinja "Silver dog" u ovom mjestu Velimir Stojanović.
Otrovani psi, Srebrenica - Foto: SRNA
Otrovani psi, SrebrenicaFoto: SRNA

Stojanović je rekao da su psi uginuli prije dva dana u blizini Doma zdravlja.

- Prvo su uginula četiri psa, a nedugo potom još tri, od kojih jedan u automobilu na putu do najbliže veterinarske stanice u Bratuncu u kojoj je trebalo da mu se ukaže pomoć - naveo je Stojanović.

O ovom slučaju obaviješteni su Policijska stanica i opštinska inspekcija. Sačinjen je zapisnik i izdat je nalog da se izuzmu uzorci krvi uginulih pasa kako bi se utvrdio uzrok smrt.

Cvijetin Maksimović, načelnik Odjeljenja za privredu opštine Srebrenica, u čijoj je nadležnosti rješavanje pitanja zbrinjavanja pasa lutalica, potvrdio je Srni da je došlo do uginuća pasa, da se pretpostavlja da je riječ o trovanju, a jedan uginuli pas je prevezen na Veterinarski fakultet Sarajevo da se obavi obdukcija i tačno utvrdi uzrok smrti.

Maksimović kaže da su ostale uginule životinje propisno zakopane, te da ovo nije prvi slučaj trovanja pasa lutalica, jer je sličnih incidenata bilo i prethodnih godina.

On je istakao da se već dvije godine vodi aktivnost za izgradnju prihvatilišta za pse, ali da su se građani protivili izgradnji na prethodne dvije lokacije i da je Skupština opštine prije dva mjeseca odredila lokaciju i donijela odluku da se azil za pse gradi na lokalitetu Ljeljendo, 20 kilometara jugozapadno od Srebrenice.

- Obezbijeđena su i određena sredstva i započete aktivnosti na pripremi zakonske dokumentacije i određene lokacije za izgradnju centra za pse - rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, u ovu aktivnost uključeno je i Udruženje "Silver dog" i zajedno nastoje da obezbijede sredstva da bi se iduće godine izgradilo prihvatilište koje bi zadovoljilo propisane standarde i obezbijedilo uslove za humani boravak i tretman napuštenih pasa.

Opština Srebrenica prethodnih godina izdvajala je od 5.000 do 10.000 KM i angažovala firmu "Glog" iz Istočnog Starog Grada za hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica sa srebreničkih ulica.

Maksimović kaže da su efekti tih akcija bili slabi i da neodgovorni vlasnici napuštaju ili iz drugih sredina dovoze i ostavljaju pse u ovom mjestu što dovodi do njihovog premnožavanja.

- Ove godine organizovana je samo jedna akcija hvatanja pasa lutalica. Neutrošena sredstva za tu namjenu uložićemo za pripremu lokacije i dokumentacije za izgradnju savremenog prihvatilišta za pse za što je, prema procjeni, potrebno od 30.000 do 40.000 KM - rekao je on.

On je izrazio nadu da će u saradnji sa "Silver dogom" naići na razumijevanje i podršku međunarodnih donatora da dobiju potrebna sredstva za tu namjenu, od kojih bio dio bio utrošen za izgradnju prihvatilišta, a dio za obezbjeđenje opreme i hrane za pse koji budu zbrinuti, te veterinarske usluge.

"Silver dog" već nekoliko godina djeluje u Srebrenici i njegovi aktivisti i ljubitelji životinja zbrinuli su i vode brigu o pedestak napuštenih pasa.