latinica  ћирилица
22/11/2019 |  11:10 ⇒ 13:23 | Autor: RTRS

Izmjenama zakona do unapređenja računovodstvene i revizorske profesije

Nakon što je Ministarstvo finansija Republike Srpske analiziralo stanje u oblasti računovodstva i revizije i utvrdilo da je radi daljeg razvijanja računovodstvene i revizorske profesije, inoviranja i preciznijeg propisivanja pojedinih odredaba neophodno izmjeniti postojeći Zakon s ciljem njegove lakše i potpunije primjene u praksi.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Vlada Republike Srpske je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i uputila ga na razmatranje poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Zakonom o računovodstvu i reviziji Republike Srpske koji je donesen 2015. godine uređena je oblast računovodstva i revizije.

Odredbe zakona regulisana su pitanja od značaja za organizaciju i funkcionisanje sistema knjigovodstva i računovodstva, pripremu i prezentaciju finansijskih izvještaja, organizaciju i rad Savjeta za računovodstvo i reviziju Republike Srpske, reviziju finansijskih izvještaja, sticanje zvanja, sertifikaciju i licenciranje, kao i druga pitanja od značaja za računovodstvo i reviziju Republike Srpske.

Ministarstvo finansija Republike Srpske je radi potpunije primjene u praksi iniciralo izmjene zakona, kako je obrazloženo, s ciljem kreiranja funkcionalnijeg sistema javnog nadzora i kontrole kvaliteta, dok su pojedine odredbe inovirane i preciznije propisane.

Za razliku od dosadašnjeg rješenja, detaljanije su utvrđeni uslovi za izdavanje,obnavljanje i oduzimanje licenci ovlašćenim revizorima, koja se izdaje na period od tri godine i može se obnoviti na njegov zahtjev.

Ovim zakonom detaljnije se uređuje materija koja se odnosi na poslove nadzora nad radom društava za reviziju i licenciranih ovlašćenih revizora. Propisuju se slučajevi u kojima će se oduzeti licenca ovlašćenom revizoru, kao i kada će Ministarstvo donijeti rješenje o prestanku važenja licence.

Nacrtom zakona koji je na dnevnom redu 8. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, propisana je obaveza preduzetnicima koji pružaju knjigovodstvene i računovodstvene usluge da se upišu u Registar preduzetnika za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga koji vodi Ministarstvo finansija.

Kako je pojašnjeno iz Ministarstva finansija, Nacrtom zakona su proširene nadležnosti Savjeta za računovodstvo i reviziju Republike Srpske.

Savjet će tako, osim dosadašnjih nadležnosti, razmatrati i plan nadzora i izvještaje o izvršenom nadzoru nad radom društava za reviziju i ovlašćenih revizora i predlagati preduzimanje odgovarajućih mjera nadzora ukoliko se u postupku nadzora utvrde nezakonitosti.

S ciljem postizanja boljeg kvaliteta pružanja računovodstvenih usluga, predloženim izmjenama uvodi se odredba da lica sa stečenim zvanjem sertifikovanog računovodstvenog tehničara (koja pružaju usluge trećim licima putem registrovane djelatnosti) mogu da potpisuju finansijske izvještaje samo za mikro pravna lica i preduzetnike.

Ako se posmatra 2018. godina, prema podacima Ministarstva finansija, oko 65 odsto finansijskih izvještaja, sačinjenih od pravnih lica i preduzetnika, registrovanih za pružanje računovodstvenih usluga, odnosi se na mikro pravna lica kojima će ova lica i dalje moći potpisivati finansijske izvještaje.

Osim pomenutih, Izmjena Zakona predviđa i izmjenu koncepta obaveza osiguranja, prema kojem će društva za reviziju ugovarati osiguranje od profesionalne odgovornosti na godišnjem nivou.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske saopštavaju da očekuju konstruktivnu raspravu o predloženom Nacrtu zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te da su u toj instituciji otvoreni za sugestije struke i prijedloge radi dobijanja što kvaliltetnijeg zakonskog rješenja.

Izvor: banjaluka.net