latinica  ћирилица
22/11/2019 |  12:04 ⇒ 13:26 | Autor: TANЈUG

Pendarovski svečano dočekan ispred Palate Srbija

Predsjednik Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček za predsjednika Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskog, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji.
Beograd: Pendarovski u Srbiji (Foto: TANЈUG R.Prelić) -
Beograd: Pendarovski u Srbiji (Foto: TANЈUG R.Prelić)

Poslije dočeka ispred Palate Srbija, uz svečanu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dvije zemlje, slijedi tet-a-tet razgovor Vučića i Pendarovskog, a potom plenarni razgovori delegacija Srbije i Sjeverne Makedonije, koje će predvoditi predsjednici dvije zemlje.

Kako se očekuje, oni će razgovarati o mnogim temama od zajedničkog interesa za obje zemlje, prije svega o političkim, bezbjednosnim i ekonomskim pitanjima.

Neizostavan deo razgovora biće i "mali šengen", inicijativa predsjednika Srbije u čijoj osnovi su četiri ključne slobode - kretanje ljudi, kapitala, robe i usluga, s ciljem da se otklone trgovačke barijere i da se olakšaju kretanje i trgovina u regionu.

Predsjednik Severne Makedonije je uoči prve zvanične posjete Beogradu rekao da Srbija i Sjeverna Makedonija, kao dvije susjedne i prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja i dijele zajedničku istoriju i strateški cilj – članstvo u Evropskoj uniji, imaju istu viziju za budućnost.

Podsjetio je da je dio posjete uključuje i susret privrednih komora, što pokazuje posvećenost nastojanju da dvije zemlje ojačaju trgovačku razmjenu i ekonomsku saradnju.

Planirano je da se predsjednik Sjeverne Makedonije sastane sa predsjednicom vlade Anom Brnabić i predsjednicom parlamenta Majom Gojković.