latinica  ћирилица
22/11/2019 |  14:10 ⇒ 14:28 | Autor: RTRS

FZO: Višestruka korist od saradnje sa ruskim farmaceutskim kompanijama

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić naglasio je da je zainteresovanosti ruskih farmaceutskih kompanija za tržište Republike Srpske samo još jedan od pokazatelja izuzetno dobrih odnosa i uspješne saradnje institucija Srpske, a posebno srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa Ruskom Federacijom.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Za Fond zdravstvenog osiguranja Srpske je od izuzetnog značaja što su ruske farmaceutske kompanije pokazale zainteresovanost za tržište Srpske, naveo je Kusturić, i dodao, da u i tom smislu očekuju saradnju s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH koje bi sa svoje strane trebalo da učine sve da relevatne farmaceutske kuće iz Rusije dobiju dozvolu za promet na tržištu BiH.

Ovo je posebno značajno, jer je riječ o farmaceutskim kompanijama koje lijekovima snabdijevaju velika tržišta i ostvaruju izuzetne rezultate u efikasnosti liječenja.

Uvođenjem ruskih farmaceutskim kompanija na tržište BiH i Republike Srpske podrazumijevaće i bolju snabdjevenost tržišta lijekovima i mogućnost da FZO na ovaj način za svoje osiguranike proširuje liste lijekova koje finansira. Takođe, sa većom ponudom lijekova otvara se mogućnost kreiranje novih cijena koje idu u prilog kako osiguranicima, tako i Fondu, posebno u smislu racionalizacije troškova, naglašavaju iz Fonda.