latinica  ћирилица
22/11/2019 |  14:51 | Autor: SRNA

Pavić: Izjava Ivancova - potvrda da Srpska ne ide u NATO

Politički analitičar Aleksandar Pavić ocijenio je da reakcija ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova na potpisivanje Programa reformi najpouzdaniji znak i dokaz da taj dokument nije, kako je rekao, nikakva kapitulacija srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika niti pristanak za neki put Srpske u NATO, kao što tvrdi opozicija i dio medija u Srpskoj.
Aleksandar Pavić (foto:sveosrpskoj.com) -
Aleksandar Pavić (foto:sveosrpskoj.com)

On je izjavio za Srnu da je Ivancov decidno i javno rekao da taj potpisani sporazum nije ANP i nije nikako povezan sa MAP-om.

- Ivancov je dodao da dokument odražava činjenicu da nema unutrašnjeg jedinstva unutar BiH u vezi sa članstvom u NATO, što znači bukvalno da je uvažena činjenica se Republika Srpska izjasnila za vojnu neutralnost i da ne želi da bude u Alijansi. To je rekao ruski ambasador i to je najpouzdaniji dokaz da ovo nije ono što tvrdi opozicija u Srpskoj - rekao je Pavić.

On je naglasio da su se mnogi koji sada kritikuju "Program reformi" nadali da će da "izguraju" još jedan mandat, te da im teško pada da se odreknu funkcija.

- Drugi razlog je pokušaj prikupljanje jeftinih političkih poena izbacivanjem u javnost tvrdnji poput onih 'eto Dodik je kapitulirao', 'on je u stvari za NATO', 'SNSD, odnosno vladajuća koalicija je za NATO', 'prevarili su svoje birače', a to je klasična metoda medijskog rata - ukazao je Pavić.

Prema njegovim riječima, oni sada kao da praktično navijaju za to da Republika Srpska prihvati da krene na put NATO-a, a da se pri tom niko od njih nije osvrnuo na izjavu Ivancova.

- Dragan Mektić je istog dana /kada je potpisan Program reformi/ likovao da se Rusi još nisu oglasili, a kada se oglase da to neće biti baš prijatno za vladajuću koaliciju. Ali od kada se oglasio ambasador Ivancov, Mektić nije povukao svoju reč. Znači, jednostavno stiče se utisak kao da su se razočarali zato što je ruski ambasador rekao da to nije ANP niti ima bilo kakve veze sa MAP-om - istakao je Pavić.