latinica  ћирилица
22/11/2019 |  14:53 | Autor: SRNA

Prosječna plata u oktobru 910 KM

Prosječna oktobarska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 910 KM i nominalno je veća za 0,1 odsto, a realno manja za 1,1 odsto u odnosu na njen septembarski iznos, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Konvertibilne marke - Foto: RTRS
Konvertibilne markeFoto: RTRS

Najveća prosječna oktobarska plata nakon oporezivanja u iznosu od 1.389 KM bila je u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je njen najniži prosjek od 637 KM bio u građevinarstvu.

Najveći nominalni rast oktobarske plate nakon oporezivanja u odnosu na isti mjesec prošle godine od 15,3 odsto bio je u administrativnoj i pomoćnoj uslužnoj djelatnosti.

Prosječna oktobarska bruto plata iznosila je 1.412 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru u odnosu na septembar veće su za 1,2 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku veće za 0,2 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u oktobru od šest odsto zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan šest odsto zbog više cijene duvana, dok je najveći pad cijena od 11 odsto bio u odjeljku odjeća i obuća zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.