latinica  ћирилица
22/11/2019 |  15:10 | Autor: SRNA

Vučić: Sa Putinom otvoreno o svim temama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija želi da gradi dobre i najbolje moguće odnose sa Rusijom, ali nije htio da precizira o čemu će razgovarati na sastanku početkom decembra sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da li će biti riječi o "špijunskoj aferi", dodajući da sa njim razgovara otvoreno o svemu.
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Foto: Twitter
Aleksandar Vučić i Vladimir PutinFoto: Twitter

Vučić smatra da tema broj jedan treba da budu bilateralni odnosi, koji uključuju sve bolje ekonomske odnose i sve veću trgovinsku razmjenu između Srbije i Rusije.

- Ali, Putin je taj koji će imati svoje teme i mi smo spremni da razgovaramo na svaku od tih tema u svakom slučaju. Želimo da gradimo dobre i najbolje moguće odnose sa Rusijom, uz međusobno poštovanje i povjerenje - rekao je Vučić za TV "Prva".

On je podsjetio da je Putin pomogao Srbiji, spriječio 2015. godine rezoluciju o Srbima kao genocidnom narodu u Savjetu bezbjednosti UN, a da ne treba zaboraviti ni drugu Putinovu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Govoreći o tome da li će Putinu zbog "špijunske afere" postaviti pitanje: "Zašto?", Vučić je rekao da sa Putinom uvijek razgovara otvoreno o svim pitanjima.

Vučić nije htio da precizira o čemu će razgovarati, dodajući da je to pitanje za njih dvojicu o čemu će razgovarati u "četiri oka".

- Uvijek razgovaramo otvoreno i o svim pitanjima, ali verujem da Srbija ima iskrenog prijatelja i dobrog partnera u Rusiji, a mogu potvrditi da Rusija ima to u Srbiji - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je ponosan što je od takvog predsjednika kao što je Putin dobio Orden Svetog Aleksandra Nevskog.

Kada je riječ o "malom Šengenu", Vučić je rekao da velike sile nikad nisu dozvoljavale samostalno djelovanje balkanskih naroda i da su imale "šapu nad svima", od Turske, Velike Britanije, Austrougarske i drugih velikih sila u različitim periodima.

- Ne kažem da sada dozvoljavaju, zato su se iznenadile, ne samostalnosti Srbije, nego odlučnosti albanskog premijera Edija Rame i hrabrosti makedonskog premijera Zorana Zaeva da prigrle tu ideju `malog Šengena`, koja je toliko čista, bez ijednog negativnog aspekta", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je velika stvar kada se zajednički predstavlja neko ko ima 12 miliona stanovnika, te da je to još jedan od uslova za veći privredni rast.

"To je važno i zbog Srba na Kosmetu i zbog Srba u Republici Srpskoj, važno da se dogovorimo sa Prištinom i sa BiH. Ko ostane van inicijative, posle pet godina imaće ozbiljne probleme u stopi rasta", naveo je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da će Srbija biti broj jedan po platama u regionu kako bi zadržala mlade ljude i da će omogućiti mladim parovima povoljne stanove.

Komentarišući odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je bilo neakademskog ponašanja u doktoratu ministra finansija Srbije Siniše Malog, Vučić je rekao da ga nije iznenadila ta odluka, navodeći da je ona "duboko politička".