latinica  ћирилица
22/11/2019 |  15:59 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Smijenjeno rukovodstvo Zavoda u Pazariću; Zatraženo procesuiranje odgovornih

Nakon velikog pritiska javnosti,koji je uslijedio poslije objavljivanja šokantnih fotografija vezane djece, Vlada Federacije BiH smijenila je direktora, Upravni i Nadzorni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno oboljele djece i omladine u Pazariću.

Istovremeno, policija i federalna inspekcija ušle su u Zavod kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa tim slučajem. Podsjećamo, prije dva dana federalni poslanik Sabina Ćudić objavila je fotografije djece s posebnim potrebama koja su vezana za radijatore i namještaj, što je šokiralo javnost, a građane Sarajeva izvelo na proteste.

I pored smjene kompletnog rukovodstvo Zavoda u Pazariću, građani i danas na protestima ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu. Traže procesuiranje odgovornih za nečovječno postupanje prema djeci s posebnim potrebama i rasvjetljavanje slučaja koji je šokirao javnost.

- Vlada FBiH nije nikad dobila zvanični dokument o povredi prava djece u toj ustanovi. Mora se utvrditi prava istina, jer od istine niko ne smije bježati - kaže Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Mnogi roditelji čija su djeca bila ili su još u Pazariću ohrabrili su se da javno progovore o tretmanu u tom zavodu. Očekivano, iskustva su različita.

- 2018. godine sam se zatekao u Zavodu i vidio jedan prizor. Svoje dijete koje je bilo svezano preko stomaka za krevet. Rekli su da je to preventiva, da oni mogu biti agresivni i da to moraju. Meni je postalo čudno jer nije nikada iskazivao agresivnost u porodičnim situacijama - priča Nurfet Kišmetović, roditelj djeteta smještenog u Zavodu u Pazariću.

U javnosti se rasplamsala i polemika da li je tzv “fiksiranje“, što je obični eufemizam za vezivanje, dozvoljena metoda i ako jeste, kako je učiniti što humanijom.

- Vidjeli smo da su u Pazariću uslovi dobri, pa smo odlučili da mog unuka tu smjestimo. Posebno smo zadovoljni osobljem, te higijenom, ishranom. U većini slučajeva članovi porodice u posjetu dolaze nenajavljeni i nikada nisu vidjeli ili zatekli nešto što bi ukazivalo na loš tretman prema štićenicima - dodaje Slavko Vučičević, djed unuka smještenog u Zavod u Pazariću.

Ombudsmani BiH oprezni u zaključcima, traže da se prvo oglasi struka i poručuju da se ne smije dozvoliti žigosanje svih zaposlenih u Zavodu u Pazariću.

- Struka ćuti, ne oglašava se a oni su ti koji trebaju reći da li je i kada u kojim situacijama dozvoljeno fiksiranje tj vezivanje - upozorava Ljubinko Mitrović, ombudsman BiH.

Sada već bivši direktor Redžep Salić nije se usprotivio odluci vlade, naprotiv nada se da će smjena pomoći saniranju stanja u Zavodu. Izrazio je nadu da će novo rukovodstvo nastaviti reforme i iskorjenjivanje kriminala koji je otkrio. Novi protest građana zbog problema u Zavodu u Pazariću zakazan je za sutra.

Povezane vijesti:

Zatraženo procesuiranje odgovornih u Zavodu Pazarić (FOTO)