latinica  ћирилица
22/11/2019 |  16:03 | Autor: SRNA

Košarac: Šarović nema pravo da drži lekciju o patriotizmu

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da Mirko Šaroveć /predsjednik SDS-a/ nema pravo da bilo kome pokušava da drži lekciju o patriotizmu jer će ostati zapamćen kao srpski političar koji je, kao ministar u Savjetu ministara, javno rekao da neće da poštuje stavove Narodne skupštine Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Upitan da prokomentariše najavu Šarovića da će u narednim danima Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatražiti sazivanje posebne sjednice o dokumentu Program reformi koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, Košarac je izjavio Srni da je Šarović sjedio pet godina u Savjetu ministara i provodio odluke definisane u Federaciji BiH i svaki put ignorisao stavove institucija Republike Srpske.

Košarac je naglasio da "Šarović, kako je sam ranije izjavio, nije zainteresovan za stavove Narodne skupštine i zaštitu interesa Republike Srpske, već za zaštitu interesa svoje partije i svojih interesa i tu su stvari potpuno jasne".

- Mi se ne plašimo dijaloga o tom pitanju. Argumenti su na našoj strani a to je da smo ostali pri stavovima institucija Republike Srpske i da se naše političko kretanje u ovom kontekstu u potpunosti zasniva na Deklaraciji o vojnoj neutralnosti i činjenici da je SNSD politička struktura koja nije za NATO integracije BiH i mi nećemo odustati od svog stava - poručio je on.

Košarac je napomenuo da je javnost upoznata da ANP podrazumjeva članstvo u NATO i SNSD se izborio da to nije na dnevnom redu, a Program reformi BiH ne prejudicira članstvo i to je potpuno jasno.

Košarac je rekao da se ne može jedan dan uvažavati Narodna skupština, a jedan dan ne uvažavati, te da Šarović upravo pokazuje taj odnos, a u suštini želi da dodatno zakmplikuje političku situaciju i što duže ostanu na vlasti kao izborni gubitnici.

- Treba napomenuti da je upravo Šarović produžena ruka podrške osporavanju ustavnog legitimiteta i ustavnog prava Republike Srpske i omogućavanja takve političke tendencije i pojave da se ne implementiraju izborni rezultati, odnosno da se ne poštuje izborna volja građana Republike Srpske - istakao je Košarac i dodao da su Šarović i njegova partija izborni gubitnici i da nemaju prava da o takvim stvarima na takav način raspravljaju.

On je podsjetio javnost na činjenicu da je SDS napuštao sjednicu Narodne skupštine kada je Republika Srpska u skladu sa Ustavom i Zakonom donosila važan dokument kao što je Rezolucija o vojnoj neutralnosti, a sada bi Šarović htio da provodi priču u parlamentu Srpske.

Košarac smatra da na ovaj način Šarović pokušava perfidno da skrene političku pažnju na SDS, na tobože brigu za Republiku Srpsku i poštovanje stavova institucija Srpske, a u principu želi da ostane, kako je to već više puta jasno rečeno, "najbolji bošnjački ministar u Savjetu ministara".

- Mi smo sve izazove dijelili sa građanima Republike Srpske i imamo stalnu komunikaciju sa njima, dok on jedino ima komunikaciju sa građanima Federacije BiH - istakao je Košarac.