latinica  ћирилица
22/11/2019 |  17:24 ⇒ 23/11/2019 | 14:08 | Autor: RTRS

Srpskoj potrebni ozbiljni partneri na nivou BiH; Ratifikaciju čekaju brojni projekti

Očekivanja Republike Srpske od formiranja Savjeta ministara su velika - 13 mjeseci blokirana su milionska sredstva, a ratifikaciju čekaju brojni projekti veoma važni za Srpsku i BiH.

Predsjednica Željka Cvijanović očekuje da se konačno počne primjenjivati mehanizam koordinacije, jer kako ističe do sada nisu poštovane institucije Srpske u donošenju zajedničkih odluka.

Premijer Radovan Višković kaže da je iz Republike Srpske uvijek poruka da politika mora da se bavi ekonomijom i boljim životom građana.

Stotine miliona maraka blokirane su na računima zajedničkih institucije, ali i nastavak kretanja ka Evropskoj uniji, zbog neformiranja Savjeta ministara. Predsjednica i premijer Republike Srspke , očekuju da će sa novim sazivom Savjeta ministara postojati bolja saradnja.

- U predhodnom periodu nije postojala prava koordinacija između različitih nivoa vlasti. Nije postojalo ni poštovanje prema Republici Srpskoj. Sve je bilo svedeno na čisti teren političkih prepucavanja i sada očekujemo da se ta situacija potpuno promijeni - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Radovan Višković je istakao da je vrijeme da se Savjet ministara bavi realnim sektorom, ekonomijom i investicijama koje su 13 mjeseci blokirane.

Bez Savjeta ministara nema saradnje ni sa međunarodnim finansijskim institucijama- jasnu poruku poslali su iz MMFa. Iako Srpska funkcioniše i bez novca MMF, predsjednica Cvijanović ističe da se saradnja mora nastaviti kako bi bili realizovani projekti sa drugim organizacijama..

- Teret najveći nose entitetske vlade, ali za određena pitanja je dobro da imate koordinacionu tačku, za određene stvari koje se dešavaju na nivou BiH, i zato nam je potreban ozbiljan partner na nivou BiH i vjerujem da ćemo ga konačno imati - naglasila je Cvijanovićeva.

Premijer Višković očekuje da, najkasnije početkom iduće godine bude odobren nastavak druge faze projekta na izgradnji Koridora "Pet ce", obilaznice kod Doboja, vrijedne 150 miliona evra. Neizgradnju graničnog prelaza kod mosta Bratoljub kod Bratunca - Višković naziva spomenikom gluposti BiH. Velika su očekivanja i od oko 200 miliona maraka blokiranih na računu Elektroprenosa BiH .

On je istakao da su to značajni benefiti i za Srpsku jer je ona vlasnik 42 odsto u tom preduzeću.

- To znači da ćemo energetski sektor i sigurnost naših građana u snabdijevanju električnom energijom dići na viši nivo, te ćemo omogućiti značajnom broju privrednih subjekata da dobiju poslove i rade za to preduzeće. To znači novo zapošljavanje i investicije, novi PDV, porezi, doprinosi i to se sve indirektno vraća u budžet Republike - rekao je premijer Srpske.

I Gradiška čeka da utroši oko 20 miliona evra grant sredstava za vodovod i kanalizaciju, a već nekoliko godina u BiH ne raspoređuju se ni sredstva od "DŽi es em licenci" od operatera BiH u iznosu nekoliko stotina miliona maraka. Očekuje se da će realizacijom brojnih do sada blokiranih projekata biti ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda i koeficijenta povrata PDV-a.