latinica  ћирилица
22/11/2019 |  20:25 ⇒ 20:34 | Autor: SRNA

Promovisani 21. "Gradiški zbornik" i 22. zbornik "Istina o Srbima"

U Kulturnom centru u Gradišci večeras su predstavljeni 21. broj časopisa za društvena pitanja "Gradiški zbornik" i 22. broj zbornika "Istina o Srbima" čiji je izdavač Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" u tom gradu.
Predstavljeni časopisi "Gradiški zbornik" i "Istina o Srbima" - Foto: SRNA
Predstavljeni časopisi "Gradiški zbornik" i "Istina o Srbima"Foto: SRNA

Urednik "Gradiškog zbornika" Bojan Vujčić rekao je da su u ovoj publikaciji zastupljena 24 autora sa 27 radova i šest pjesama, dok je rubrika "Sjećanja" posvećena profesoru Lazi Bavrliću i profesorici Divni Vukašinović.

Vujčić je istakao da se "Gradiški zbornik", kao i u prošlogodišnjem jubilarnom 20. izdanju, bavi isključivo društvenim temama, istorijom, književnošću, etnografijom, sociologijom, psihologijom i muzikom, te da je sada i tehnički unaprijeđen, sa fotografijama u boji i tvrdim koricama.

U zborniku "Istina o Srbima" ove godine objavljena su po tri nagrađena poetska i prozna rada, te 11 odabranih radova koji su pristigli na ovogodišnji istoimeni konkurs.

Prva nagrada za poeziju pripala je Milanu Kuzmiću iz Doboja za pjesmu "Mačkov kamen", a u kategoriji proze najbolje ocijenjena je priča "Panj" Vasilija Karana iz Banjaluke.

Druga i treća nagrada za poeziju dodijeljene su Bošku Grgiću i Ljiljani Vujić Tomljanović iz Gradiške, za pjesme "Kovanice koso" i "Kule od pijeska".

Druga nagrada za prozno djelo pripala je gradiškom književniku Radi Dimitrijeviću za priču "Ruke moje bake", a treća Momčilu Spasojeviću iz Čelinca za priču "Zapis o umiranju".

Predsjednik gradiške "Prosvjete" Radana Vila Stanišljević rekla je da konkurs "Istina o Srbima" traje više od dvije decenije i jedini je takav literarni konkurs u Republici Srpskoj čiji je najveći kvalitet to što je u pristiglim radovima uvijek dominantna ljubav.

Stanišljevićeva je istakla da Gradiška može da bude ponosna na to što "Gradiški zbornik" i "Istina o Srbima" predstavljaju jedinstvenu tvorevinu na jezičkom prostoru srpskog jezika.

Zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić rekla je da "Gradiški zbornik" ostavlja pisano svjedočanstvo o događajima, ličnostima i svemu što se dešavalo u ovom gradu, a da o kvalitetu zbornika "Istina o Srbima" govori veliki broj pristiglih radova sa srpskog govornog područja.

Ilićeva je istakla da će Gradska uprava Gradiška i dalje podržavati izdavanje ovih zbornika, napominjući da je veoma važno da i u narednim godinama zadrže kvalitet.