latinica  ћирилица
23/11/2019 |  09:44 | Autor: SRNA

Proširen obuhvat korisnika besplatne pravne pomoći

Nacrtom zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj propisano je da besplatna pravna pomoć mora biti obezbijeđena fizičkom licu koje imovinski nije u mogućnosti da ostvari pravo u sudu ili drugim organima, a proširen je i obuhvat korisnika ove pomoći, rečeno je danas Srni u Ministarstvu pravde Republike Srpske.
Ministarstvo pravde (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo pravde (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Portparol Ministarstva pravde Republike Srpske Sanja DŽombić je navela da su proširene odredbe koje se odnose na lica koja, prema kriterijumu ličnog svojstva ili statusa u nadležnom organu ostvaruju pravo na besplatnu pravnu pomoć.

- To su članovi porodica poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske, lica sa invaliditetom bez obzira na vrijeme i uzrok nastanka invalidnosti, zatim lica sa četvoro ili više djece dok se djeca nalaze na redovnom školovanju i djeca bez roditeljskog staranja - pojasnila je DŽombićeva.

Ona je naglasila da je proširen i dio odredaba koji se odnosi na finansijski kriterijum.

- Definisano je šta se ne smatra prihodom, kao i odbici iz ukupnih prihoda i primanja i taj finansijski kriterijum cijeni se prilikom ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć - dodala je DŽombićeva.

U odnosu na važeći tekst zakona, kaže ona, detaljnije je definisano pitanje i iznos naknade troškova neopravdano odobrene besplatne pravne pomoći, a na osnovu koje je Centar za pružanje besplatne pravne pomoć imao troškove u postupku pružanja ove pomoći.

DŽombićeva je rekla da bi ovo zakonsko rješenje Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za utorak, 26. novembra.