latinica  ћирилица
23/11/2019 |  14:07 ⇒ 14:09 | Autor: SRNA

Zenica: Potrebna transparentna istraga dešavanja u Zavodu Pazarić (FOTO)

Sa današnjeg protesta građana u Zenici, povodom šokantnih informacija o tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić, zatražena je transparentna istraga i poručeno da je vlast u ovom slučaju zakazala.

Okupljeni su na transparentima poslali poruke da su štićenici Pazarića zarobljeni u vremenu, da vaspitači ne poznaju medicinske metode, kao i da je reakcija vlasti uslijedila prekasno, kada su djeca pretrpjela veliku traumu.

Skup simboličnog naziva "Ponoć" organizovan je na inicijativu Adilhajde Sivac i uz podršku Fejsbuk grupe "Tako to žene rade", a učesnicima protestne šetnje pridružili su se i članovi Omladinskog udruženja "Naša djeca".

Sivac je poručila da je snaga javnosti i običnog građanina dovela do smjene direktora i Nadzornog odbora Zavoda.

- Smjena nije ništa, da su imali savjesnosti sami bi dali ostavke. Želimo transparentnu i jasnu istragu - poručila je Sivac.

Mirni skup građana Zenice (Foto: D. Jurišić)

Ona kaže da je zadovoljna odzivom građana, ali da bi bilo i više ljudi koji zbog politike i drugih razloga vjerovatno nisu smjeli doći na protest, prenosi portal Kliks.

Adna Kepeš iz Udruženja "Naša djeca" kaže da se moderno ropstvo ne treba dešavati nigdje i nikada više.

Protestna okupljanja građana uslijedila su nakon što je poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić prije nekoliko dana na konferenciji za novinare iznijela šokantne detalje o tretmanu štićenika, posebno djece u ovom zavodu.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.