latinica  ћирилица
23/11/2019 |  14:55 ⇒ 15:43 | Autor: SRNA

Nekima u svijetu ne odgovara što su odnosi Beograda i Moskve stabilni

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da nikakve skandalozne priče ne mogu da nanesu štetu odnosima Srbije i Rusije, poručivši da nisu svi u svijetu zadovoljni njihovom saradnjom i da ima poziva Beogradu da od nje odustane.
Aleksandar Bocan-Harčenko - Foto: Novosti.rs
Aleksandar Bocan-HarčenkoFoto: Novosti.rs

On je naveo da je najvažnije u čitavoj "špijunskoj aferi" da su sada bilateralni odnosi i prijateljstvo Srbije i Rusije stabilni.

- To je čvrsto, sadržajno, sa takvom perspektivom i dubinom da nikakve skandalozne priče, odnosno tobožnje vrbovanje od strane ruskog vojnika srpskog vojnika ne mogu nanijeti nikavku štetu našem odnosu - rekao je Bocan-Harčenko za RTS.

Prema njegovim riječima, često se dešavalo da se uoči značajnih sastanaka na visokom nivou pojavljuju "neke provokacije, nešto skandalozno, pa poslije toga je moguće da se demantuje".

- Navikli smo na to i bez obzira na takve provokacije idemo dalje - rekao je Bocan-Harčenko.

On je naglasio da je za građane najvažnije pitanje da li će biti neke štete po odnose dvije zemlje, te poručio da je neće biti.

Bocan-Harčenko je istakao da ne razumije zašto vojno tehnička saradnja snažno iritira druge partnere Srbije, u regionu ili još dalje i dodao da Rusija pruža najbolju ponudu u smislu cjene naoružanja, kvaliteta, modernosti.

- Zato, u tržišnom smislu naš ruski proizvod odgovara Srbiji. Rusiji ne pada na pamet da kaže da joj smeta da neka suverena zemlja trguje sa drugom zemljom - rekao je on.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, ruski ambasador je ukazao da se ponekad, posebno iz Prištine, čuju optužbe da Rusija želi da spriječi razgovore, da ne želi da se pregovara i zauvjek riješi taj problem.

- To uopšte nije istina, Rusija je uvijek podržavala i govorila u prilog pregovora, više nego drugi partneri iz zapadnih zemalja - naglasio je on.

Bocan-Harčenko je ukazao da iz Prištine nije bilo nijednog pomaka u susret obrazloženim zahtjevima Beograda, posebno u vezi onog za ukidanje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.