latinica  ћирилица
23/11/2019 |  15:00 ⇒ 15:00 | Autor: SRNA

Pahor: Podrška "malom šengenu"

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je danas u Novom Sadu da je inicijativa "malog šengena", kojim se ukidaju trgovinske barijere između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, hrabra, nova i da je svakako treba podržati.
Borut Pahor - Foto: Screenshot
Borut PahorFoto: Screenshot

- Snažno podržavam "mali šengen" jer je to nova i hrabra inicijativa koja nije zamjena za proces evropskog proširenja, ali u velikoj mjeri doprinosi saradnji i prosperitetu među zemljama zapadnog Balkana - rekao je Pahor.

Obraćajući se učesnicima 4. Regionalnog foruma mladih lidera zapadnog Balkana u Novom Sadu, Pahor je rekao da je ideja o "malom šengenu" identična stavovima koje je on iznosio prethodnih godina.

On smatra da je ukidanje trgovinskih barijera između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije uključeno u proces proširenja EU, zbog čega je podržava.

- Ideja malog Šengena predstavlja i razvoj evropskih vrijednosti u regionu, poput povjerenja, zajedničkog života i saradnje - rekao je Pahor.

U novosadskom Hotelu "Park" u toku je četvrti po redu Regionalni forum mladih lidera koji je okupio gotovo 200 učesnika iz zemalja zapadnog Balkana, kojma su se obratili i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Predviđeno je da mladi lideri tokom trodnevnog rada Foruma, diskutuju sa političarima i liderima regiona o aktuelnim temama i izazovima.

Regionalni forum mladih lidera održava se u organizaciji novosadskog vijeća Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Podršku Forumu dali su Pokrajinska vlada, grad Novi Sad, Savjet za regionalnu saradnju, Regionalna kancelarija za omladinsku saradnju, Poljsko predsjedavanje Berlinskim procesom i Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Forum sutra završava sa radom.