latinica  ћирилица
23/11/2019 |  15:03 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

"Forward" konferencija 4. i 5. decembra u Banjaluci (FOTO)

Prva konferencija povećenja digitalnoj transformaciji društva biće održana u Banjaluci 4.i 5. decembra u Kulturnom centru Banski dvor. Cilj ovog događaja je promocija informaciono-komunikacionih tehnologija koje su među glavnim pokretačima razvoja, ali i digitalizacija koja omogućuje bolji životni standard, al i brži privredni rast.

Tokom dva dana u Banjaluci će se govoriti o značaju digitalne transfomacije, ali i o konceptu "pametnih gradova" – ideji koja unapređuje rad lokalnih uprava i njihovu komunikaciju sa građanima koji kao rezultat dobijaju kvalitetnije usluge.

- Kao jedan od ključnih ciljeva Vlada je postavila digitalizaciju društva. Ovakvi događaji nužni su zbog promocije te ideje. Naš cilj je da Banjaluku obojimo u boje informaciono-komunikacionih tehnologija, a da konferenciju označimo kao ključni dio te priče - istakao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Konferencija "Forward", Banjaluka

Rajčević je naglasio i da su ovakvi događaji prilika da se uspješne komanije, bilo male, srednje ili velike predstave mladima i predoče im važnost razvoja vještina u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

- Prvi dan konferencije biće posvećen digitalnoj transformaciji i njenom značaju za društvo u cjelini. Tokom drugog dana govorićemo i pametnim rješenjima u lokalnim upravama koji nude mogućnost za značajno unapređenje usluga koje pružaju građanima - izjavio je Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka.

Uz kompanije iz sektora, na dio konferencije biće i predstavnici lokalnih zajednica, ali i republičkih organa. Uz to, dio konferencije biće i predstavnici resora iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji i Kantonu Sarajevo. Posebno je najavljeno prisustvo predstavnika Vlade Estonije. Ta zemlja često se navodi kao ključni primjer i uzor za kvalitetan proces digitalizace ne samo za Republiku Srpsku već i za zemlje u regionu i Evropi.

- Digitalna transformacija dio je strateškog plana komapnije M:tel već četiri godine. Svi procesi unutar kompanije već su digitalizovani u skladu sa najsavremenijim standardima. Ključno u ovoj priči je da bez jake telekomunikacione infrastrkture, prije svega opričke mreže, nije moguće sprovesti digitalizaciju društva do kraja - izjavio je Marko Lopičić, generalni direktor kompanije M:tel koji je istakao i da je ta kompanija optičkom mrežom već uvezala najveći dio Republike Srpske.

Foto: RTRS

Konferencija predstavlja dobar povod da se javnosti predstave velike kompanije sa zavidnim rezultatima, ali i one manje - i jednima i drugima M:tel je stavio na raspolaganje svoj digitalni servis koji je baziran na velike projekte i pravne subjekte.

Platinasti sponzor konferencije je komapnija Prointer.

- Zadovoljstvo nam je da podržimo svaku transformaicju koja ima za cilj promociju digitalne transformacije društva. Iskoristićemo konferenciju za promociju koncepta "Prointerove" digitalne transformaicije - rekao je Bojan Vujić iz komapnije Prointer i dodao da su benefiti digitalizacije višestruku, ali da su naznačajniji ušteda, povećanje konkurentnosti i produktivnosti sa kojima dolazi i bolji životni standard.

Konferencija "Forward" održava se u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, viosko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacionog centra Banjaluka uz podršku kompanija M:tel i Prointer i generalno medijsko pokroviteljstvo Radio-televizije Republike Srpske.