latinica  ћирилица
23/11/2019 |  15:36 | Autor: TANЈUG

Slovenci priznali da su varali?

Slovenci su priznali da su varali u arbitraži sa Hrvatskom, pišu hrvatski mediji pozivajući se na izvještaj Slovenačke komisije za nadzor javnih službi.
Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba) -
Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba)

U izvještaju se navodi da je slovenačka država preko obavještajnih službi sve vrijeme učestvovala u prikrivanju nezakonite komunikacije između arbitražnog agenta Simone Drenik i arbitra Јerneja Sekoleca, piše Večernji list.

Ističu kako izvještaj slovenačke parlamentarne komisije za nadzor obavještajnih službi (KNOVS) potvrđuje da je Ljubljana "u cilju arbitražne prevare upregla državni aparat i svoje tajne službe".

Јavni dio izvještaja KNOVS-a o "obavještajnim i protivobavještajnim aktivnostima u vezi s događajima između Slovenije i Hrvatske pred arbitražnim sudom u Hagu", koji je ovih dana objavljen u Ljubljani, svjedoči da je Slovenija ušla u postupak kao da je riječ o obavještajnoj operaciji, a ne o pravnom postupku pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Pokušavajući da utvrde zašto su slovenački arbitar i agentkinja u arbitražnom postupku zatečeni u nedopuštenom komuniciranju, KNOVS poslije višemjesečne istrage otkriva niz kompromitujućih činjenica koje dovode u pitanje ključne stavove slovenačke strane u arbitražnom sporu.

SOVA je, kako stoji u izvještaju, "intenzivno učestvovala u arbitražnom postupku", da bi osigurala tajno komuniciranje slovenačkog arbitražnog tima, iako je sve pokušala da pretvori u aferu hrvatskog "nezakonitog prisluškivanja".

SOVA je arbitražnu ekipu instruirala o rizicima komunikacije putem fiksnih telefonoma i nezaštićenom međunarodnom linijom, ali je Simona Drenik ipak je iz svog stana u Kranju razgovarala sa slovenačkim arbitrom Sekolecom u Beču.

Slovenački plan izjalovio se zato što se oni nisu dosljedno pridržavali instrukcija obavještajaca pa su njihove razgovore, kako se navodi u izvještaju, snimili hrvatski obavještajci, prenosi Večernji list.