latinica  ћирилица
23/11/2019 |  18:43 ⇒ 22:09 | Autor: RTRS

Dvostruki aršini opozicije: Odluke NSRS obavezujuće po potrebi

Ne prestaju politički sukobi na relacije SNSD-SDS-PDP. Pokušaj opozicije u Republici Srpskoj da u Narodnoj skupštini nametne temu o NATO, poslanici SNSD-a smatraju neiskrenim. Podsjećaju da, prije dvije godine, SDS i PDP nisu željele da glasaju o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti. S druge strane, opozicija ne odustaje od zahtjeva za posebnom sjednicom NSRS.

Ometanje rada Narodne skupštine, zviždaljke i na kraju neučestvovanje opozicije na sjednici - sve je to, ne tako davno - prije dvije godine, prethodilo raspravi o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, podsjećaju iz SNSD-a. Smatraju da je to dovoljno dokaza da zahtjev o uvrštavanju Programa reformi BiH u dnevni red sjednice Parlamenta Srpske, koji traže PDP i SDS, nije iskren.

- Oni koji su striktno bili protiv Rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i koji su probali da na sve načine spriječe održavanje sjednice na kojoj je Rezolucija usvojena, sada pokušavaju jeftinim političkim poenima da se dodvore svojim glasačima i da opravdaju sve što su do sada radili na putu ka NATO - podsjeća Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

PDP-ov Igor Crnadak rekao je da će Klub poslanika ove stranke u ponedjeljak predati inicijativu za dopunu dnevnog reda sjednice NSRS zakazane za utorak.

- Tražićemo da Program reformi bude uvršten u dnevni red - istakao je Crnadak.

Ovakve inicijative, kažu u SNSD-u, nije bilo kada je prošle godine Predsjedništvo, u kojem je tada sjedio Mladen Ivanić, usvojilo Strategiju spoljne politike BiH do 2023.

- Ovo je potpuna manipulacija, a ne vjerujem da oni nemaju kapacitet da manipulišu Narodnom skupštinom - navodi Žunić.

U PDP-u su više puta ponavljali da ta strategija nema veze sa članstvom u NATO.

- U Strategiji ima segment "NATO". Pročitajte, nigdje se ne spominje članstvo, ni odlučivanje o članstvu. Nigdje se ne spominje članstvo u NATO, čak ni kao dugoročan cilj - tvrdio je Crnadak u našoj emisiji Telering.

U Strategiji postoji dio koji govori o NATO. Govori se o prioritetima i aktivaciji MAP-a.

- Nastavak sprovođenja aktivnosti u odnosu na NATO, ostaje prioritet institucija BiH. Prioritetne aktivnosti biće, prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i sprovođenju MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u BiH - navodi se u dokumentu.

O Strategiji spoljne politike, kada je usvojena, pisali su i federalni mediji kao dokumentu koji se, između ostalog, odnosi na aktivaciju i realizaciju MAP-a. Kao takvog hvalila ga je i bivša američka ambasadorka Morin Kormak.

U SNSD-u podsjećaju i na izjavu SDS-ovog ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o NATO-u.

- Volio bih i da Srbija uđe u NATO i da svi budemo tu, jer smo mi okruženi NATO-om - rekao je Mektić ranije.

Kažu, činjenica da se tada niko iz SDS-a nije oglašavao, govori da je zahtjev da sada bude održana posebna sjednica Parlamenta Srpske o Programu reformi BiH samo politička igra koju javnost može lako prepoznati. Opozicija takve tvrdnje odbacuje i smatra da o tom dokumentu treba da se raspravlja u Narodnoj skupštini, pa makar i na zatvorenoj sjednici.

Povezane vijesti:

Za SDS i PDP stavovi NSRS nekada "nisu bili obavezujući", a sada hoće posebnu sjednicu