latinica  ћирилица
23/11/2019 |  19:56 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Plaćenom praksom brže do znanja

Organizovanje praktične nastave često se postavlja kao problem u stručnom obrazovanju učenika srednjih škola. Zato je resorno ministarstvo, sa Privrednom komorom, Unijom poslodavaca i Zanatsko-preduzetničkom komorom, potpislo ugovore o unapređenju praktične nastave. Time učenici dobijaju priliku za kvalitetnu praksu, a poslodavci potrebnu radnu snagu.

Do sada su potpisana 102 ugovora između 99 privrednih subjekata i 14 srednjih škola. Učenici praktično uče posao za koji se školuju, a poslodavci su u obavezi da im isplate i naknadu, koja ne smije biti niža od 40 odsto redovne satnice. Kažu da je gram prakse teži od tone teorije, a to prepoznaju i učenici.

U Trebinju je sve prisutniji manjak kvalifikovanih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Zato je angažovanje srednjoškolaca dobar način da se to nadomjesti.

- Imamo jednog učenika na praksi, on pokazuje zavidan nivo interesovanja za posao, zadovoljni smo i mi i on - ističe Trip Ćuk, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Kroz ovakave ugovore sa srednjiim školama, sve strane dobijaju - škole rješavaju problem praktične nastave, učenici neposredno stiču vještine željenog zanata, a poslodavci potrebne radnike.

Nedeljka Ilijić, direktorka Centra srednjih škola u Trebinju, podsjeća da su poslodavci obavezni da isplate dio naknade učenicima, te da plaćaju dio naknada za sanitarne dozvole.

Kroz ovakav način rada, mogao bi se spriječiti i problem deficitarnih zanimanja.

- Oni koji razmišljaju unaprijed lakše prihvataju ovakve ugovore, jer neka zanimanja će biti deficitarna za par godina - navodi Mladen Aničić, pomoćnik direktora Srednje tehničke škole u Banjaluci.

Ugovori koje podržava Ministarstvo prosvjete, definišu i mogućnost da poslodavci zaposle učenike, koji se tokom praktične nastave pokažu kao najbolji, nakon što završe školovanje. Tako bi neki od ovih mladih ljudi već mogli prestati da se brinu za traženje posla.