latinica  ћирилица
28/11/2019 |  08:20 ⇒ 09:32 | Autor: RTS

Amerika i zvanično podržala demonstrante u Hongkongu, Kina protestuje

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je zakon koji je usvojio Kongres o davanju podrške demonstrantima u Hongkongu i sankcijama kineskim vlastima.
Donald Tramp - Foto: AP
Donald TrampFoto: AP

Tramp je to učinio uprkos oštrim zamjerkama Pekinga sa kojim nastoji da postigne sporazum o okončanju trgovinskog rata.

Zakonom je predviđeno da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te teritorije. To podrazumijeva i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima koji suzbijaju slobodu na toj teritoriji.

- Pa mi smo uz Hongkong. Ali, kao što znate, ja imam veoma dobar odnos sa kineskim predsjednikom Sijem. Zbog toga smo na mukama. Ali, ovo je veoma važno... U isto vrijeme želimo da vidimo da ide dobro i Hong Kongu - poručio je Tramp.

Kina u zvaničnom saopštenju protestuje zbog miješanja u unutrašnje poslove. Smatra da je to ozbiljno kršenje međunarodnog prava i osnovnih normi koji regulišu međunarodne odnose.

- Kineska vlada i narod čvrsto se protive takvim potezima - ističe se u saopštenju.

 Peking navodi da stanovnici Hongkonga uživaju demokratska prava bez presedana.

Potpisanje Zakona je uslijedilo tri dana poslije lokalnih izbora. Na tim izborima opozicioni kandidati ostvarili su veliku pobjedu i osvojili najviše mesta u okružnim savjetima. Osvojili su 17 od 18 mjesta. Za razliku od okružnih savjeta građani Hongkonga ne mogu da utiču na izbor vlade, jer nju bira zvanični Peking.

Povezane vijesti:

Peking pozvao američkog ambasadora na razgovor