latinica  ћирилица
28/11/2019 |  08:48 ⇒ 09:07 | Autor: sputniknews.com

Američki naučnici o zemljotresima u Albaniji (FOTO)

Dva američka naučnika Ros Stein i Volkan Sveligen objavili su analizu serije zemljotresa koji od 26. novembra ujutru potresaju Albaniju, a u njoj ističu da je sve moglo biti mnogo gore.

Uz podsjećanje na žrtve i povrijeđene u mnoštvu zemljotresa koji su tokom 26. novembra potresali Albaniju, od kojih je najjači bio 6,4 stepena, oni tvrde da je sve moglo biti mnogo gore, imajući u vidu da je zemljotres u Skoplju iz 1963. godine bio malo slabiji, ali je imao dramatično veće posljedice.

Skopski zemljotres od jula 1963. godine bio je jačine 6,1 stepeni, ali je za posljedicu imao 1.070 mrtvih, između tri i četiri hiljade povrijeđenih i više od 200.000 onih koji su ostali bez krova nad glavom, dok je grad bio gotovo 80 odsto uništen.

Dvojica američkih naučnika u analizi objavljenoj na portalu Temblor kažu i da je veoma neobična aktivnost tla nakon najjačeg udara koji je pogodio dijelove Albanije.

U Albaniji je tokom 26. i 27. novembra zabilježeno više od 520 manjih potresa, a najjači su bili nešto iznad pet stepeni.

Izvlačenje povrijeđenih u zemljotresu u Albaniji (foto: REUTERS / FLORION GOGA)

Naučici Svein i Steligen su povezali jučerašnji zemljotres u Albaniji sa potresima koji su nakon samo šest časova registrovani u više gradova Bosne i Hercegovine, od kojih je najjači udar bio magnitude 5,4 stepena po Rihteru.

Oni ne isključuju mogućnost da je riječ o slučajnosti, ali ako se, kako kažu, te aktivnosti tla povežu, to bi moglo biti podstaknuto seizmičkim talasima zemljotresa u Albaniji, a oni bi se, prema njihovom tumačenju, raširili za samo nekoliko minuta.

Objašnjavaju da je zemljotres koji je pogodio Albaniju posljedica tektonskog pritiska Zemljine kore koji se protezao od južne Hrvatske do Grčke.

Ova kompresija Zemljine kore, kako su istakli, očita je u kontrakcijama koje su se dogodile na površini Zemlje i vidljiva je u skupljanju koje se dogodilo na Zemljinoj površini, što je pokazalo DŽi-Pi-Es mjerenje u poređenju sa ranijim potresima u regionu.