latinica  ћирилица
28/11/2019 |  11:22 ⇒ 11:25 | Autor: SRNA

Drvaru jedina pomoć iz Republike Srpske i Srbije

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša rekao je Srni da su u ovoj opštini, osim činjenice da srpska djeca u školama ne izučavaju maternji jezik, najveći problem poligon za uništavanje naoružanja i neasfaltiran putni pravac do Drvara čije bi asfaltiranje mnogo značilo za Srbe povratnike u ovim opštinama.
Drvar - Foto: RTRS
DrvarFoto: RTRS

On je istakao da za sada nema naznaka da će taj projekat biti realizovan.

- Glamoču su potrebni brojni projekti kako bi naša opština funkcionisala kao jedna savremena lokalna zajednica - rekao je Radivojša.

On je istakao da su Srbi u Livanjskom kantonu građani drugog reda i da im iz Republike Srpske i Srbije jedino stiže pomoć.

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Milorad Gligić istakao je da je gorući problem u ovoj opštini loša zdravstvena zaštita.

- Јedan od najvećih problema je zdravstvena zaštita jer doktor u Grahovo dolazi samo tri puta sedmično, a, osim toga, problem je infrastruktura. Moram da pomenem da je i veliki problem nemogućnost zapošljavanja Srba povratnika u javne ustanove - rekao je Gligić Srni.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić istakla je da se Srbi povratnici oslanjaju isključivo jedni na druge i na pomoć Republike Srpske i Srbije.

- Nažalost, pomoć sa federalnog i kantonalnog nivoa ne dobijamo, bar kada govorimo o ovoj godini - rekla je Runićeva Srni i dodala da se Srbi u Livanjskom kantonu nalaze u boljem položaju nego srpski povratnici u Posavski kanton.

Predsjednik Srpskog građanskog udruženja Posavskog kantona Damir Ivetić rekao je da je pomoć vlasti mizerna ili je uopšte nema.

- Istakao bih da je Vlada Posavskog kantona izdvojila 180.000 KM za pomoć vjerskim institucijama i objektima, a Srpska pravoslavna crkva od tih sredstava nije dobila ništa - naveo je Ivetić.

On je podsjetio da je na području opštine Odžak u proteklom ratu bio i logor za Srbe u kome je bilo gotovo 1.200 Srba, o čemu se danas malo govori.

Od prijeratnih 24.000 Srba, danas tamo živi svega 1.500 povratnika, a među brojnim problemima je nekonstitutivnost.

U Drvaru je ove sedmice održan sastanak načelnika opština u Livanjskom kantonu u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo sa predstavnicima Srba Posavskog kantona, te dogovorena međusobna saradnja.