latinica  ћирилица
28/11/2019 |  11:39 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Agrarni fond raspisao javni poziv za besplatnu dodjelu sadnog materijala

Trebinjski Agrarni fond raspisao je javni poziv za besplatnu dodjelu sadnog i sjemenskog materijala.

Akcenat je na većoj proizvodnji krompira i drugog povrća za tržište, a poljoprivrednicima koji se odluče na kooperantski odnos, biće otkupljen dio proizvoda.

Umjesto nabavke materijala za ograničene poljoprivredne površine, ove godine prednost će imati proizvođači koji se odluče na obradu najmanje tri dunuma zemlje. Prioritet je dat proizvodnji krompira, ali i drugih kultura. Osim sadnog materijala i sjemena, Agrarni fond snosiće troškove obrade zemljišta.

- Mi ćemo se ovim pozivom, odnosno ugovorom obavezati da im nabavimo sjemenski materijal krompira i drugog, i da otkupimo do pedeset odsto - rekao je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda.

Na budući kooperantski odnos u proizvodnji krompira odlučio se Manojlo Mirić iz Pridvoraca. Do sada je plaćao obradu četiri dunuma zemljišta, a prednost vidi u otkupu, s obzirom na to da prodaja povrća nije zagarantovana.

Agrarni fond aktivnosti je bazirao na ruralna područja. Krajnji cilj je da, umjesto zapuštenih imanja, poljoprivrednici proizvode više i izađu na tržište. Time bi se smanjio uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Pilot projekat bi, osim povećane proizvodnje, trebalo da dovede i do podizanja prerađivačkih kapaciteta. Broj zainteresovanih proizvođača biće poznat početkom decembra, a sjemenski i sadni materijal biće podijeljeni pred novu poljoprivrednu sezonu.