latinica  ћирилица
28/11/2019 |  12:34 | Autor: SRNA

Rješenje o imenovanju članova Savjeta za djecu

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici rješenje o imenovanju članova Savjeta za djecu Srpske na period od četiri godine.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

Savjet za djecu Republike Srpske formiran je radi unapređenja koordinisanog i efikasnog djelovanja u oblasti zaštite prava djece, te praćenja i procjena sprovođenja politika i mjera za unapređenje položaja djece, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu privrede i preduzetništva na plan utroška 650.000 KM za 11 mjeseci, a koje se odobravaju jedinicama lokalne samouprave za uspostavljanje poslovnih zona.

Tako je opštini Pelagićevo odobreno 260.000 KM, Vlasenici 170.000 KM, opštini Istočni Stari Grad 170.000 KM i Srebrenici 50.000 KM.

Na sjednici je donesena i odluka o davanju saglasnosti na plan utroška 750.000 KM Ministarstvu energetike i rudarstva za 11 mjeseci, a koje predstavljaju tekući grant za podršku unapređenju poslovnih aktivnosti i poboljšanja poslovanja privrednih društava.

Grant se dodjeljuje na način propisan Pravilnikom o dodjeli podsticaja iz oblasti energetike i rudarstva.

Navedena sredstva će se putem Јavnog poziva za dodjelu sredstava, usmjeriti privrednim subjektima kao podrška prilikom obavljanja poslovnih aktivnosti.

Vlada je donijela i rješenje o imenovanju Radne grupe za reformu poreskih i neporeskih davanja i procedura prilikom njihove uplate.

Zadatak Radne grupe je da izradi analizu opterećenosti privrede i stanovništva poreskim i neporeskim davanjima iz Registra poreskih i neporeskih davanja, te da na osnovu analize izvrši ocjenu osnovanosti svakog pojedinačnog poreskog i neporeskog davanja iz Registra, utvrdi plan smanjenja ili ukidanja pojedinog poreskog ili neporeskog davanja.

Ta radna grupa treba i da izvrši analizu procedura prilikom uplate poreskih i neporeskih davanja, te utvrdi plan za smanjenje ili ukidanje procedura koje su neopravdane, odnosno da predloži njihovo pojednostavljenje gdje god je to moguće.