latinica  ћирилица
28/11/2019 |  12:43 ⇒ 17:43 | Autor: SRNA

Erazmus plus - prilika za razvoj kapaciteta u visokom obrazovanju

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci danas su predstavljene mogućnosti koje pruža program koji finansira EU Erazmus plus, a raspisan je i novi poziv za podnošenje prijedloga projekata za proširenje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja.

Šef Kancelarije EU u Banjaluci Aleksandra Vagner istakla je da je ovaj program prilika za sve studente, nastavnike i akademsko osoblje za studiranje i usavršavanje u inostranstvu, te izrazila zadovoljstvo što se svake godine povećava broj prijava iz BiH za ovaj program.

- Program omogućava mladima lični i profesionalni razvoj, kao i da steknu međunarodno iskustvo, nove vještine, kako bi razvili samopouzdanje i bili traženiji na tržištu rada - rekla je Vagnerova novinarima prije početka predstavljanja Erazmus plus programu.

Ona je navela da je razmjena studenata na ovim prostorima u porastu, te dodala da i dalje postoji potreba da se studentima predstavlja mogućnosti i koristi studiranja u inostranstvu.

Vagnerova je rekla da je cilj da se stvori što više prilika za mlade, te da imaju što više koristi od ovog programa.

- EU je naknadno odlučila da udvostruči sredstva za Erazmus program na 30 miliona evra za period od 2021. do 2027. godine - navela je Vagnerova.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da ovaj univerzitet aktivno učestvuje u svim projektima koji se finansira EU, te da je u proteklom periodu zabilježen trend rasta u ovim aktivnostima.

- Ovi projekti su doprinijeli razvoju Univerziteta na više načina, prvenstveno opremanjem nekoliko laboratorija i nastavnih prostora, jer su nastavnici učestvovali u njima - rekao je Gajanin.

On je dodao da je siguran da će informativni dan o ovim projektima značajno unaprijediti projektne aktivnosti na banjalučkom Univerzitetu i doprinijeti daljem razvoju kapaciteta.

Direktor kancelarije Erazmus plus u BiH Suad Muhibić rekao je da je ovaj program prilika da univerziteti iz BiH zajedno sa evropskim visokoškolskim ustanovama učestvuju u apliciranju svojih programa, čiji je cilj razvoj kapaciteta.

- Ti kapaciteti se mogu prošiti kroz reformu nastavnih planova i programa, poboljšanje saradnje sa privredom, ili i kroz poboljšanje upravljačke strukture na univerzitetima - rekao je Muhibić.

On je napomenuo da su projketi izgradnje kapaciteta vrijednosti od pola miliona do milion evra po projektu, a u kojima učestvuje više projektnih partnera iz sedam zemalja Evrope.