latinica  ћирилица
29/11/2019 |  08:17 ⇒ 08:28 | Autor: TANЈUG

Zagreb: Zatvor za 21 falsifikatora pasoša

Zagrebački Županijski sud odredio je istražni zatvor za 21 osobu iz dvije kriminalne organizacije osumnjičene da su pribavljale informacije i izrađivale dokumente za mafijaške grupe iz Srbije i Crne Gore, pri čemu su zaradili najmanje 716.000 evra.
Županijski sud u Zagrebu(foto:Hina) -
Županijski sud u Zagrebu(foto:Hina)

Istražni sudija odredio je istražni zatvor za 12 članova veće grupe na čijem je čelu navodno Nusret Seferović, kao i za devet članova druge, manje grupe, odnosno za sve osumnjičene za koje je Uskok to zatražio, prenijela je Hina.

Kako se navodi, ostali osumnjičeni pripadnici spomenutih grupa u istrazi će se braniti sa slobode.

Prvim rješenjem obuhvaćeno je 19 hrvatskih državljana i državljanki starosti od 21 do 64 godine, dok je drugom istragom obuhvaćeno deset hrvatskih državljana i jedna državljanka Srbije starosti između 29 i 64 godine.

Uskok sumnja da je prvoosumnjičeni Nusret Seferović, za kojeg je navedena samo starost, povezao u zločinačku organizaciju 19 osumnjičenih i još nekoliko nepoznatih osoba, kao i da je po cijeni od najmanje 500 kuna nabavljao podatke iz informacionog sistema MUP-a, dok je za 1.400 evra omogućavao i prelazak državne granice.

Pored toga, Seferović je organizovao 18-članu grupu koja je od 2017. do novembra 2019. godine izrađivala hrvatske isprave na osnovu falsifikovanih srpskih isprava sa fotografijama trećih osoba, za najmanje 3.500 evra po dokumentu.

Ista grupa je izrađivala falsifikovane hrvatske vozačke dozvole na osnovu lažnih britanskih vozačkih dozvola po cijeni od najmanje 3.500 evra po dozvoli.

Grupa je uz pomoć službenika MUP-a nabavljala podatke o odgovarajućim hrvatskim državljanima, na čije bi ime mogla da se rade dokumenta, a potom su ih dostavljali Seferoviću koji je od nepoznatih osoba pribavljao neoriginalne srpske pasoše sa unijetim ličnim podacima o identitetu hrvatskih državljana i fotografijom zainteresovane osobe kao stvarnog korisnika.

Kako se navodi, njihovi "klijenti" su bili uglavnom državljani Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije koji bi se takvim identitetom koristili kao svojim.

Na taj način izrađeno je najmanje 42 ličnih karata i 40 hrvatskih pasoša po cijeni od 3.500 evra za komplet isprava. Najmanje 11 neoriginalnih britanskih vozačkih dozvola zamijenjeno je za hrvatske vozačke dozvole po istoj cijeni.

Grupa je prelazak državne granice naplaćivala najmanje 1.400 evra po osobi, a izvršen je zasad neutvrđeni broj provjera u MUP-ovom informacionom sistemu, čime je pribavljena korist od najmanje 191.100 evra.

U drugom slučaju organizator falsifikovanja bio je 46-godišnji hrvatski državljanin koji je od avgusta prošle do novembra ove godine u Hrvatskoj i Srbiji međusobno povezao deset osoba starosti između 29 i 64 godine.

Naručitelji lažnih isprava bili su uglavnom počinitelji krivičnih djela i pripadnici mafijaških grupa iz Srbije i Crne Gore, koji su za dokumente plaćali između 7.500 i 15.000 evra.

Prvooptuženi 46-godišnjak je lično i posredstvom 40-godišnjaka s naručiteljima dogovarao nabavku hrvatskih isprava sa tuđim identifikacionim podacima, a potom je pribavljao identifikacione podatke srpskih državljana koji posjeduju hrvatsko državljanstvo, ali nemaju izdate hrvatske dokumente.

Kada bi se utvrdilo da je identitet pogodan za izdavanje ličnih isprava, 46-godišnjak je u Srbiji pribavljao neoriginalne srpske pasoše sa podacima osoba na čije identitete su podnošeni zahtjevi za izdavanje hrvatskih isprava, a sa umetnutim fotografijama krajnjih korisnika.

Zahtjeve su podnosili na identitet osoba čije im je identfikacijske podatke pribavljao 46-godišnjak, te su im prilagali matične listove i državljanstva na ta imena, koje su prethodno izvadili kod matičara, a pritom su kao dokaz identiteta predočavali neoriginalne srpske pasoše.

Ne sumnjajući u vjerodostojnost dokumentacije, ovlašćeni službenici su im izdavali hrvatske isprave sa tuđim identitetima i njihovim fotografijama.

Na taj način omogućili su izdavanje i korišćenje najmanje 67 ličnih karata i najmanje 70 hrvatskih pasoša, čime su sebi pribavili korist od najmanje 525.000 evra.

Uskok je istakao da je u ovoj istrazi ostvarena uspešna međunarodna saradnja s nadležnim srpskim tužilaštvom.