latinica  ћирилица
29/11/2019 |  09:57 | Autor: SRNA

Radanović: Srpska sela bez struje

U FBiH struju još nemaju ukupno 163 sela koja su prema popisu iz 1991. godine bila naseljena srpskim stanovništvom, kaže predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Radanović je naveo da se najveći dio tih sela nalazi u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu.

- Neka od tih sela u FBiH danas su pusta zbog toga što prijeratno stanovništvo ne želi da se vrati na ognjišta jer im nisu obezbijeđeni osnovni uslovi za život. Bez struje, vode i posla, povratak u ta sela je nemoguć - rekao je Radanović za "Euroblic".

Prema njegovim riječima, s druge strane, ima na desetine sela u koja su se Srbi vratili u nadi da će im vremenom struja biti uvedena u kuće, ali im je u čekanju prošlo 20 godina.

Radanović kao primjer navodi selo Prkosi u Unsko-sanskom kantonu u koje su Srbi počeli da se vraćaju još 1999. godine, kada im je obećano da će struju dobiti naredne godine, i tako im se obećava iz godine u godinu.

U selu danas ima 17 povratnika, koji i dalje žive u mraku.

- Čak se desi da na zimu napada veliki snijeg i da nadležne službe uopšte ne očiste prilazni put ka tom selu, pa ti ljudi ostanu potpuno odsječeni od svijeta - kaže Radanović.

On je dodao da su se stanovnici tih sela i srpski predstavnici u bezbroj navrata obraćali nadležnim institucijama, kako u Federaciji, tako i na nivou BiH, ali i međunarodnim organizacijama, te tražili da bude obezbijeđena struja u ovim mjestima, međutim, na njihove vapaje do sada niko nije reagovao.

Zbog svega toga, kaže Radanović, može se zaključiti jedino da se povratak Srba u Federaciju namjerno opstruiše, jer bez struje niko neće odlučiti da se vrati na ognjište.

- Molbe su upućivane od lokalnih vlasti, preko entitetskih, pa do nivoa BiH, ali bezuspješno. Obratiš se jednoj instituciji, ona te uputi na drugu i tako već više od 20 godina. Ne mogu vjerovati da ne postoji interes "Elektrodistribucije" da uvede struju ljudima u kuće. Pa, i oni će od toga imati koristi jer će imati prihode - navodi Radanović.