latinica  ћирилица
29/11/2019 |  12:35 ⇒ 13:02 | Autor: Index.hr

Sindikati odbili ponudu Vlade Hrvatske: Štrajk ide dalje

Ponuda Vlade Hrvatske o povećanju plata odbijena je velikom većinom. Štrajk se nastavlja i u osnovnim i u srednjim školama u Hrvatskoj.
Profesori na Fejsu poručuju NE Plenkoviću - Foto: Facebook
Profesori na Fejsu poručuju NE PlenkovićuFoto: Facebook

Sindikati su nešto nakon 11 sati počeli obraćanje javnosti, a pred novinarima su se pojavili predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

- Početkom septembra sindikati su pokrenuli štrajk nakon mirenja sa ciljem podizanja koeficijenta složenosti poslova u sistemu odgoja i obrazovanja. Upravo danas, nakon izjašnjavanja članstva o ponudi Vlade, rezultat je sljedeći: u srednjim školama se odazvalo 14.046 zaposlenih. 12.491 je bio protiv ponude Vlade, to je 88,93 odsto. Odazvaćemo se na svaki sastanak, ako ga bude. Ono što odbijamo je govor mržnje koji se počeo širiti mrežama, mi to ne vodimo, ne organizujemo, mi nismo administratori - izjavio je Mihalinec i pozvao medije da ne objavljuju takve stvari.

Špremova: Štrajk ide dalje

Nakon Mihalineca, novinarima se obratila i Špremova.

- Cijela Hrvatska je ovo čekala, da vidi kakvi su rezultati izjašnjavanja. Rezultati nas ne iznenađuju. U osnovnim školama o ponudi Vlade i nastavku štrajka pristupilo je 31.670 zaposlenika, to je izlaznost od 68 odsto. Ponudu Vlade je odbilo 95,26 odsto i izjasnilo se da se štrajk nastavlja. Zaposlenici detektuju niz problema koje treba hitno riješiti - izjavila je Špremova. Dodala je da je to cijeli niz problema poput viška administracije i zabrane zapošljavanja.

- Vlada u ovom momentu, s ovakvim odgovorom, mora shvatiti da su naši zaposlenici koeficijent složenosti poslova poistovjetili s koeficijentom dostojanstva. Na našem protestu najvažnija je riječ bila dostojanstvo. Štrajk ide dalje na talasu nezadovoljstva, problemi se moraju početi rješavati - izjavila je Špremova.

Odgovarali na novinarska pitanja

Predstavnici sindikata odgovarali su i na novinarska pitanja,

- Ako nas premijer pozove, pristojno ćemo se odazvati - izjavio je Mihalinec. Štrajk se, kako je rekao, nastavlja frontalno i punom snagom.

- Nisu bitne brojke, bitni su koeficijenti. To određuje status i poziciju. Ne mogu vjerovati da Vlada, ako je spremna izdvojiti sredstva kroz dodatke, to ne može napraviti kroz koeficijente - rekao je Mihalinec.

Riječ je opet uzela Špremova.

- Mi smo Vladi objasnili ključ problema. Ključ je u koeficijentu složenosti poslova. Јa smatram da postoji ogromna odgovornost Vlade prema sistemu obrazovanja. Upravo su premijer i Vlada svojim postupcima doveli zaposlenike u 35. dan štrajka. Štrajk ide dalje. U ovom momentu, najmudriji potez premijera je pozvati sindikate ponovo za sto. Јa ne insistiram na tome, neka Vlada pokaže mudrost - rekla je Špremova.

- Pritisak rade svi, sve je žešći. Pritisak rade opštine, ima niz pritisaka. Svakim momentom dolazi sve više informacija. Od prvog dana njegujemo korektnost, bilo koji oblik pritiska, bilo kojeg načelnika ili opština, to nije ono što treba činiti. Na pritisak se javlja bunt, više nema poslušnosti. Ne je reklo 95 odsto stanovnika, komunikacija je put rješavanju problema. Ne mogu prihvatiti da učitelji ne rade dobro. Čujem da mi živimo na jaslama privatnika, da ništa ne proizvodimo. Mi smo najveći proizvođači, ono što smo investirali na putu je u Irsku i Njemačku - naglasila je Špremova.

Osvrnula se i na anonimne prijave koje sindikati žele ukinuti.

- Učitelji su dali svoj sud. Na nama je da pravno oblikujemo rješenja. Tvrdim da prijedlog rješavanja anonimnih prijava treba ići na korist zaposlenika, učenika i roditelja. Svi moraju imati benefit - izjavila je Špremova.

- Ako će odluka biti da dani u štrajku neće biti plaćeni, to neće biti dobra odluka. Mi očekujemo da će ti dani biti plaćeni, ali o tome će odlučiti Vlada - naglasila je Špremova.

Mihalinec je rekao da je jedan štrajk već bio sudski zabranjen.

- Zahtjev za izmjenom i korekcijom nije linearna izmjena koeficijenata. Postoji naše zaostajanje unutar javnih službi, tako postoji zaostajanje unutar našeg sistema - izjavio je Mihalinec.

Dodao je i da će Vlada morati platiti više, jer će morati platiti nadoknadu ako ne želi platiti dane u štrajku.

Špremova je rekla kako je ovo borba za bolju domovinu.

- Naša je funkcija prihvatiti svačije razmišljanje. Pozivam sve da na tom talasu zajedništva zajedno jašemo dalje. To je naš smjer dalje, zajedništvo - poručila je Šprem.

Preporod jutros objavio rezultate

Јedan od sindikata, Sindikat Preporod, jutros je objavio kako su glasali njihovi članovi. Izjašnjavanje je provedeno u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, a 88,03% onih koji su mu pristupili odbilo je ponudu Vlade Republike Hrvatske.

- U osnovnoškolskim ustanovama 5.793 ili 87,43 odsto, a u srednjoškolskim ustanovama 2.543 ili 89,38 odsto odbili su ponudu Vlade. U skladu sa rezultatima izjašnjavanja, članstvo Sindikata Preporod u petak 29. novembra nastavlja sa štrajkom koji su organizovali školski sindikati - navodi se u saopštenju Preporoda.