latinica  ћирилица
29/11/2019 |  13:49 ⇒ 17:20 | Autor: SRNA

Kovačević: SNSD poštuje stavove institucija Srpske, opozicija ih pogazila

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da su za predstavnike SNSD-a u zajedničkim institucijama BiH stavovi institucija Republike Srposke uvijek bili i ostali obavezujući, a da ih je opozicija u potpunosti ignorisala.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je podsjetio da se stavovi zajedničkih institucija BiH donose konsenzusom predstavnika entiteta i konstitutivnih naroda, a da su za predstavnike Republike Srpske u postizanju tog konsenzusa uvijek bili i biće obavezujući stavovi zvaničnih institucija Srpske.

- To je uvijek tako bilo za sve predstavnike SNSD-a u zajedničkim institucijama BiH i tako će uvijek biti, za razliku od predstavnika opozicije koji su u potpunosti ignorisali stavove i zaključke Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, pa čak otvoreno i nedvosmisleno govorili da njima neće Srpska govoriti šta će oni da rade u, kako su voljeli da kažu, državnim institucijama - rekao je Kovačević Srni.

On je ocijenio da je vrijeme opozicije prošlo i da je to razlog zbog čega oni danas na tako direktan način ispoljavaju svoje frustracije i potpuno lažno fabrikuju napade na predstavnike SNSD-a koji su izbor građana Srpske.

- Očigledno je da je opozicija u Repubčici Srpskoj potpuno izgubljena i da konstantno luta između dva straha - od toga šta će im reći stranci i da li će snositi posljedice i od predstavnika vlasti Srpske, odnosno predstavnika većinske volje srpskog naroda i građana Republike Srpske - naglasio je Kovačević.

Iz tog razloga, dodao je on, opozicija nije smjela biti u sali Narodne skupštine Republike Srpske kada je usvajana rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti.

- Kasnije su, kada smo mi uspjeli da napravimo dogovor na nivou BiH koji je u potpunosti u skladu sa tom rezolucijom, nas optuživali da je prekršena rezolucija za koju oni nisu smjeli ni glasati. Tako se ponaša samo neodgovorna, rijaliti i tabloid opozicija kakvu trenutno nažalost ima Republika Srpska. Vrijeme da se prestanemo obazirati na takve stvari i da radimo ono za šta su nas građani birali - rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, dobra je prilika da dolaskom Zorana Tegeltije i kadra SNSD-a i vladajuće koalicije u Savjet ministara ta institucija konačno bude vraćena u njene ustavne okvire, te da počne da se bavi jedinim čime treba da se bavi - ekonomijom.

- Takođe, moramo da se fokusiramo na stvari koje su za nas iz SNSD-a bitne, a to je da ćemo u narednoj godini imati više od milijardu KM investicija u raznim oblastima u Srpskoj, da se moramo posvetiti digitalizaciji, reformi visokog obrazovanja i mnogim drugim stvarima koje su važne za život građana - rekao je Kovačević.