latinica  ћирилица
29/11/2019 |  14:15 | Autor: sputniknews.com

Stoltenberg: Rusija ne predstavlja prijetnju za NATO

NATO ne vidi agresiju u odnosima Rusije prema članicama saveza, ali Alijansa treba da reaguje na jačanje njenih vojnih sposobnosti, rekao je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, na sastanku lidera zemalja NATO-a, koji će se održati 3. i 4 decembra u Londonu biće govora i o koordinaciji politike u odnosu prema Rusiji i situaciji nakon raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

- Ne vidimo direktnu prijetnju od strane Rusije prema saveznicima. Ipak, svjedoci smo strateškog izazova, vidimo da Rusija mnogo ulaže u nova savremena sredstva. Zbog toga moramo da obezbijedimo pouzdanu odbranu u sve nepredvidljivijem svijetu, i zato moramo više ulagati - rekao je Stoltenberg.

On je ponovo spomenuo da Rusija "krši" dogovor u sferi kontrole Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, kao i da se "agresivno" ponaša prema svojim susjedima – Ukrajini i Gruziji.

Istovremeno, Stoltenberg je istakao da je za Alijansu neophodno i "važno" da vodi dijalog sa Rusijom, čak iako se odnosi između strana ne poboljšavaju.

- Važno je biti u kontaktu sa Rusijom, jer je Rusija naš susjed, neophodna je transparentnost i predvidljivost. Potreban je dijalog, a to nije znak slabosti - ocijenio je on.

Generalni sekretar je ukazao da nisu primijetili nikakva agresivna dejstva protiv zemalja NATO-a, ali da baš zato Alijansa mora da nastavi da pruža pouzdanu zaštitu i odbranu.