latinica  ћирилица
29/11/2019 |  14:18 ⇒ 15:00 | Autor: RTRS

Klokić: Stvarati bolji poslovni ambijent

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić prisustvovao je na završnoj konferenciji projekta "Prava u radu, rad na pravima" koja se održava u Beogradu.
Konferencija "Prava u radu, rad na pravima", Beograd - Foto: RTRS
Konferencija "Prava u radu, rad na pravima", BeogradFoto: RTRS

Cilj konferencije je da široj javnosti predstavi rezultate projekta - nalaze iz realizovanog istraživanja "Da li ste upoznati sa svojim radnim pravima", brošuru "Radna prava mladih, negativne pojave koje ih ugrožavaju i dostupni mehanizmi zaštite", video materijal sa najčešćim pitanjima i odgovorima u vezi sa radnim pravima mladih, set preporuka za dalje postupanje različitih struktura kojima je ova tema u fokusu.

Takođe, konferencija nastoji da doprinese povezivanju različitih aktera koji se bave temom projekta, podstičući njihovo zajedničko djelovanje u budućnosti.

- Želim da čestitam  na organizaciji završne konferencije i generalno na čitavom projektu koji je regionalnog karaktera. Konferencija je značajna za sve zemlje koje učestvuju, samim tim i za Republiku Srpsku jer ćemo sigurno primjeniti iskustva drugih zemalja koja smo ovdje čuli. Današnja tema  o radnim pravima mladih je veoma značajna i trebalo bi da sve institucije učestvuju u njenom rješavanju, kako nevladin sektor i poslodavci, tako i predstavnici institucija jer smo svjesni činjenice da veliki broj mladih odlazi iz naših zemalja za boljim poslovima. Na nama je da stvaramo bolji poslovni ambijent, da našim politikama stvorimo bolju poslovnu klimu privrednicima, ali i da stvaramo bolje uslove za rad mladih ljudi - rekao je Klokić tokom konferencije.

Projekat "Prava u radu, rad na pravima" sprovodi se od decembra 2018. uz podršku Evropske unije kroz program Erasmus+ Evropske komisije: izgradnja kapaciteta u omladinskom polju, u partnerstvu sa Sindikatom uprave Republike Srbije, Sindikatom uprave Republike Srpske, Sindikatom uprave i pravosuđa Crne Gore, Sindikatom UPOZ Sjeverne Makedonije, Centrom za napredne studije ЈIE Univerziteta u Rijeci, kao i udruženjima Sindikalno edukativni centar iz Banja Luke, Koalicija omladinskih organizacija SEGA iz Prilepa, Fondacija Budva i YouthWatch iz Bratislave.

Cilj projekta bio je da napravi sveobuhvatnu analizu na temu informisanosti mladih o pravima u radnom okruženju, a potom da na bazi prikupljenih informacija pokrene niz edukativnih aktivnosti među mladim radnicima kroz vršnjačku edukaciju, kao i kampanju šireg obima sa ciljem informisanja mladih kako da zaštite svoja prava i promovišu ih među vršnjacima.