latinica  ћирилица
29/11/2019 |  14:47 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Za pomoć prijevremeno rođenoj djeci oko 50.000 KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je sa predstavnicima Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Srpskoj "Mrvice" dogovorio da iz sredstava premijera budu namirena nedostajuća sredstva za nabavku opreme za specijalističke oftalmološke preglede za prijevremeno rođenu djecu u Republici.

- To je nekih 50.000 KM i želimo da se ti aparati i oprema što prije nađu u našem Univerzitetskom kliničkom centru da bismo pomogli svim prijevremeno rođenim bebama, ali i drugim građanima - rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će ovim aparatima, odnosno terapijskim tretmanima, biti spriječeno oštećenje ili potpuni gubitak vida kod prijevremeno rođene djece.

- Roditelji prijevremeno rođene djece do sada su po ovom pitanju tražili pomoć u Srbiji, ali sa novim aparatima imaće i tu vrstu terapije kod nas. Nastojaćemo da ovu opremu imamo i u drugim centrima u Srpskoj - rekao je Višković nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja "Mrvice".

Danka Mirjanić iz Udruženja "Mrvice" zahvalila je premijeru za novčanu podršku i izrazila nadu da će već početkom naredne godine UKC imati opremu za specijalističke oftalmološke preglede za prijevremeno rođenu djecu.

- Riječ je o laseru oftamoskopu, koji može da djeluje i na glaukome i tumore - rekla je Mirjanićeva i za novčanu pomoć zahvalila i predsjedniku Srpske Željki Cvijanović.

Udruženje "Mrvice" prikuplja novac za kupovinu lasera i potrebnu opremu za specijalističke oftalmološke preglede, koja će terapijskim tretmanima spriječiti oštećenje ili potpuni gubitak vida kod prijevremeno rođene djece, za šta je potrebno oko 92.000 KM.

Povodom toga u Banjaluci je nedavno održano humanitarno veče.

U Srpskoj je, u odnosu na ukupan broj poroda, 12 odsto djece rođeno prijevremeno.