latinica  ћирилица
29/11/2019 |  15:25 ⇒ 15:28 | Autor: SRNA

BIA podnijela krivične prijave zbog špijuniranja u korist Hrvatske

Bezbjednosno-informativna agencija podnijela je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici protiv bivšeg pripadnika MUP-a Srbije Dražena Letića i hrvatskog policijskog inspektora Nikole Kajkića /46/ zbog sumnje u špijunažu u korist hrvatskih bezbjednosnih i političkih struktura.
BIA - Foto: Novosti.rs
BIAFoto: Novosti.rs

U saopštenju BIA navodi se da su prikupljeni podaci koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je Letić tajno i uz materijalnu nadoknadu, po nalozima pripadnika hrvatskih bezbjednosnih i političkih struktura, te lica koja se nalaze u prikrivenoj službi Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske, prikupljao informacije obavještajnog karaktera na teritoriji Srbije.

Letić je prenosio ove informacije stranim obavještajnim činiocima i preduzimao aktivnosti kojima je pomagao rad hrvatskih obavještajnih struktura, koje su usmjerene na ugrožavanje nacionalne bezbjednosti Srbije, kao i njenih međunarodno-političkih i ekonomskih interesa.

U saopštenju se ističe da je Letić dio saradničke mreže više državljana Srbije, koju je tokom prethodnih godina oformio i koristio državljanin Hrvatske Nikola Kajkić, za prikupljanje obavještajnih informacija, vrbovanje lica za saradnju sa hrvatskim pravosuđem, kao i za dolaženje do dokumentacije koja bi bila zloupotrijebljena u spoljnopolitičke svrhe, s ciljem diskreditacije Srbije.

Kajkić je inspektor u Odjeljenju za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-sremskoj i predsjednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske.

On je, svojevremeno, u periodu najintenzivnijeg korišćenja Letića u obaveštajne svrhe, obavljao i funkciju šefa Istražnog tima za ratne zločine, koji su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno tužilaštvo i SOA.

Tim je bio formiran radi ponovnog pokretanja istražnih radnji u vezi sa ratnim zločinima počinjenim protiv lica hrvatskog porijekla za vrijeme građanskog rata u Hrvatskoj, a naročito u slučajevima koji su već okončani pravosnažnim presudama Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine.

BIA je ustanovila da je Kajkić svoje angažovanje na teritoriji Srbije sprovodio ilegalno, realizujući tajne, konspirativne i obavještajne aktivnosti, mimo postojećih procedura i zvaničnih kanala komunikacije i saradnje koji postoje između policijskih i pravosudnih struktura dvije zemlje u vezi sa istragama i procesuiranjem okrivljenih za ratne zločine.

Kajkić je to radio po nalogu hrvatske obavještajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj.

Cilj je bio da se pred međunarodnim instancama dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija Srbije da postupaju u skladu sa zakonom, da se ukaže na navodni politički uticaj na pomenute odluke suda, te da se ugroze bezbjednost, politički položaj i ekonomska stabilnost Srbije.

U saopštenju BIA se napominje da je Letić uhapšen 13. jula u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švajcarske, kao pripadnik međunarodne organizovane kriminalne grupe, predvođene američkim državljaninom Majklom Dokovićem, čije je pravo ime Iljmija Frljučkić.

Hapšenje je izvršeno prilikom pokušaja krijumčarenja 600 kilograma kokaina vrijednog oko 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku.

Za razliku od Letića, Kajkić je trenutno nedostupan istražnim organima Srbije jer se trenutno nalazi van granica zemlje.