latinica  ћирилица
29/11/2019 |  15:30 | Autor: SRNA

Podrška Moskve o pitanju Kosova i Metohije

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško danas je potvrdio podršku Moskve stavovima Beograda u vezi sa Kosovom i Metohijom, ističući da Rusija osuđuje jednostrane akcije Prištine usmjerene prema Srbima na Kosovu i Metohiji.
Dačić i Gruško -
Dačić i Gruško

Gruško je rekao da se Moskva čvrsto zalaže da Beograd i Prištinu postignu dogovor prihvatljiv za obje strane, a koji je, kako je naveo, zasnovan na međunarodnom pravu i na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

On je na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da Moskva osuđuje jednostrane akcije Prištine usmjerene prema Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i takse koje uvela na srpsku robu.

Prema njegovim riječima, Moskva se protivi i stvaranju vojske samoproglašenog Kosova, što je u suprotnosti sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Gruško je rekao i da je sa Dačićem razgovarao i o ekonomskoj saradnji dvije države, a posebno o saradnji u oblasti energetike.

On je naveo i da radovi na gasovodu "Turski tok" od Bugarske preko Srbije do Mađarske idu po planu i da će polaganje cjevovoda biti završeno u predviđenom roku.

Dačić je rekao da su on i Gruško zajednički ocijenili da se odnosi dvije države uspješno razvijaju na svim poljima i da su na najvišem nivou u istoriji.

- Velika očekivanja postoje i od posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Sočiju 4. decembra i razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. To će biti korak dalje u razvoju prijateljskih osnosa - istakao je Dačić.

On je napomenuo i da se očekuje, početkom naredne godine, posjeta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji, a da će prethodno, u decembru u Moskvi biti održan sastanak Mješovitog komiteta za saradnju dvije države.

Dačić je rekao da se saradnja Srbije i Rusije odvija u oblastima kulture, nauke ekonomije, kao i bezbjednosti i odbrane.

Prema njegovim riječima, saradnja Beograda i Moskve u oblasti odbrane odvija se s ciljem jačanja i utvrđivanja vojne neutralnosti Srbije.

- Vojna saradnja nije usmjerena ni protiv koga već na jačanje naših kapaciteta. Naš jedini interes jeste interes Srbije i naše bezbjednosti - rekao je Dačić.

On je dodao da je spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje prošle godine iznosila tri milijarde dolara, da se ove godine približila toj cifri, a da je cilj da u narednom periodu iznosi četiri milijarde dolara godišnje.