latinica  ћирилица
29/11/2019 |  15:48 | Autor: RTRS

"BL bajk" od nedjelje na zimskoj pauzi

Sistem automatskog iznajmljivanja bicikala, „BL bajk“, koji Banjalučani i svi oni koji su u posjeti gradu mogu da koriste već dvije godine, ovogodišnju sezonu završava sa 1.266 aktivnih korisnika.
Banjaluka: Јavno iznajmljivanje bicikla - Foto: RTRS
Banjaluka: Јavno iznajmljivanje biciklaFoto: RTRS

Nedjelja, 1. decembar, je zadnji dan u ovoj godini kada će Banjalučani moći da koriste usluge „BL bajka“, nakon čega slijedi zimska pauza, sve do proljeća – što je uobičajena praksa u svim gradovima u kojima postoji ovakav sistem.

Prema statistici Odjeljenja za saobraćaj i puteve, najviše najmova je ostvareno radnim danima, a najčešća upotreba bicikala bila je u vremenu od 7 do 8 časova i od 16 do 17 časova.

- To je potvrda onoga zbog čega je i uveden ovaj sistem, a to je svakodnevna upotreba bicikla za odlazak na posao, školu i na fakultet, odnosno sve veća upotreba bickla umjesto putničkih automobila – istakli su iz odjeljenja.

- U narednoj godini proširićemo sistem, te će naši sugrađani i posjetioci moći koristiti dodatne terminale i bicikle. Cilj je da da svako veće naselje ima svoj terminal za iznajmljivanje bicikla. Takođe, na ovaj način želimo podstaknuti na fizičku aktivnost i poboljšati turističku ponudu našeg grada, te se pridružiti evropskim gradovima koji se opredjeljuju za održivu mobilnost i zaštitu životne sredine – zaključili su u resornom odjeljenju.

Cijene iznajmljivanja bickala su povoljne: pola sata u toku dana je besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti čas je 1,5 KM.