latinica  ћирилица
29/11/2019 |  15:58 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

UKC i "Superbrke" zajedno u borbi za muško zdravlje

Mjesec novembar posvećen je promociji muškog zdravlja kao i skretanju pažnje na karcinom prostate.

Rano dijagnostifikovana bolest izlječiva je u 98 odsto slučajeva.

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske i Udruženje "Superbrke", četvrti put bili su zajedno u borbi protiv ove bolesti.

Tumori testisa pogađaju mlađu dobnu skupinu muškaraca od 20. do 40. godine života. Poražavajuće je, kažu stručnjaci, da je ovo jedan od rijetkih karcinoma koji je fizički dostupan, a koji, nažalost, ne bude na vrijeme tretiran.

Specijalista onkolog iz Klinike za onkologiju UKC Republike Srpske u Banjaluci Radmila Rašeta rekla je da je potrebno što više podizati svijest društva o ovoj bolesti.

- Od stepena proširenosti bolesti zavisi da li će tok liječenja biti agresivniji ili manje agresivan za pacijenta - rekla je Rašeta.

Načelnik Klinike za urologiju u UKC Srpske Milan Žigić rekao je da je karcinom prostate bolest koja se najčešće dijagnostifikuje kod muškaraca starijih od 50 godina.

- Redovni preventivni urološki pregledi su veoma značajni, te apelujem da svi muškarci vode računa o zdravlju, da bi izbjegli komplikacije - napomenuo je Žigić.

Udruženje "Superbrke" na zanimljiv način skreće pažnju na muške bolesti tokom mjeseca novembra i tako podržava globalni pokret Movember.

- Moramo svi zajedno da se borimo u razbijanju stigmi, kako se muškarci ne bi stidjeli bolesti, niti pregleda, ali i da nauče kako da urade samopregled - rekao je Filip Јakovljević, predstavnik ovog udruženja.

Prihod koji bude prikupljen humanitarnom akcijom koju provode "Superbrke", namijenjen je za liječenje oboljelih od karcinoma testisa.