latinica  ћирилица
29/11/2019 |  16:56 ⇒ 17:23 | Autor: SRNA

Kasipović: Više od 11 miliona KM za projekte u obrazovanju i kulturi

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas na prijemu za polaznike Akademije za političke lidere u BiH i učenike srednjih škola rekao da je Vlada Srpske za realizaciju projekata u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i kulture u ovoj godini izdvojila više od 11 miliona KM.
Anton Kasipović - Foto: RTRS
Anton KasipovićFoto: RTRS

Kasipović je na prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske
pozdravio polaznike dvanaeste generacije Akademije za političke lidere u BiH, kao i učenike srednjih škola, te ih upoznao o radu, ovlaštenjima i nadležnostima Vlade Republike Srpske,

On je naveo da je opredjeljenje Vlade Republike Srpske okrenutost ka mladim ljudima, stvaranje što povoljnijeg ambijenta za mlade ljude te podizanje njihove sposobnosti kako bi bili što konukurentniji na tržištu rada, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

- Mi to činimo kroz konkretne programe i projekte. Vlada ima usvojene programe i mjere za stvaranje što povoljnijeg ambijenta. Godišnje se dodijeli oko 1.200 stipendija studentima iz Republike Srpske - rekao je Kasipović.

Prema njegovim riječima, Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, koji je u skupštinskoj proceduri, uvodi se oslobađanje plaćanja školarina za redovne studente koji prvi put upisuju prvu godinu studija i svaku narednu, te koji prvi put obnavljaju završnu godinu studija prvog ciklusa, te podsticajna sredstva za redovne studente prvog i trećeg ciklusa studija.

On je naveo da pred generacijama mladih stoje ozbiljni izazovi, jer će mladi ljudi biti nosioci promjena i izgradnje odgovornog društva i budućnosti stoga je bitno da ostanu ovdje da rade na sebi i svom usavršavanju, kako bi se bavili pitanjima koja su važna kako za lokalnu zajednicu, Republiku Srpsku, kao i za regiju.

Polaznici Akademije za političke lidere zahvalili su Kasipoviću, koji je i ministar pravde, na prijemu u Vladi Republike Srpske, što je bio dio ovogodišnjeg programa Akademije za političke lidere u BiH, te kroz dijalog i diskusiju, razgovarao o aktuelnim pitanjima koja se tiču prije svega mladih, ali i političke situacije u Republici Srpskoj i BiH.

Posjetu mladih Vladi Srpske organizovala je nevladina organizacija "Perpetuum mobile".