latinica  ћирилица
29/11/2019 |  17:47 ⇒ 20:06 | Autor: TANЈUG

Rusija i Kina premostile Amur prekograničnim mostom (VIDEO)

Na Dalekom istoku je završena izgradnja mosta koji povezuje Rusiju i susjednu Kinu preko rijeke Amur.
Most preko rijeke Amur (Foto. Yuri Smityuk/TASS) -
Most preko rijeke Amur (Foto. Yuri Smityuk/TASS)

Ova istorijska saobraćajnica je, kako ocjenjuje RT, prva takve vrste između dvije države, koja je izgrađena s ciljem da se bilaterana ekonmska saradnja podigne na viši nivo.

Most povezuje gradove Hejhe na sjeveru Kine i Blagoveščensk na krajnjem istoku Rusije, koji se nalaze na suprotnim obalama rijeke Amur. Most je duži od jednog kilometra i dio je ključnog projekta autoputa ukupne dužine 19,9 km.

Ambiciozan građevinski projekat, vrijedan 300 miliona dolara, započet je u decembru 2016. godine, a dva dijela masivnog mosta spojena su krajem maja ove godine. Lokalne vlasti su danas objavile završetak građevinskih radova, utirući put njegovom otvaranju planiranom za april 2020. godine.

Oštri vremenski uslovi u ovom hladnom regionu godinama sputavaju prekograničnu trgovinu, ali ovaj ambiciozni projekat bi trebalo da riješi ovaj problem.

Nakon što ruta postane operativna, obim kargo transporta bi mogla da se poveća za osam puta na četiri miliona tona, izjavio je Aleksandar Kozlov, ruski ministar za razvoj Dalekog istoka.

Novi most bi, takođe, trebalo da doprinese unapređenju turizma, povećavajući priliv turista iz Kine na dva miliona.

Međutim, u početku turisti neće moći da koriste ovaj put, jer će on biti dostupan samo teretnim kamionima. Kako navodi RT, biće potrebno još godinu i po dana da se izgradi prelaz preko mosta koji će omogućiti putnički saobraćaj.