latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:05 ⇒ 19:40 | Autor: SRNA

Usvajanjem Programa reformi prestao da postoji ANP

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je usvajanjem u Predsjedništvu BiH Programa reformi prestao da postoji Godišnji nacionalni program.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

- Ovo je novi dokument koji podrazumijeva partnerstvo i saradnju sa NATO, ali ne prejudicira neku vrstu integracija, što je za nas dobar okvir s aspekta naših trajnih političkih opredjeljenja i jer omogućava saradnju sa NATO, što mi nikada nismo osporavali - rekao je Košarac za N1.

Navodeći da nije vidio Program reformi, ali da je o njemu razgovarano na jednom od stranačkih radno-konsultativnih sastanaka, Košarac je istakao da je ovaj dokument značajno manji i da ne sadrži sve ono što bi ANP sadržao.

Prema njegovim riječima, SNSD nema problem da se o ovom pitanju raspravlja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali ovo pitanje nije moglo na zahtjev opozicije biti na dnevnom redu Skupštine jer je Poslovnikom predviđeno da onaj ko predlaže tačku dnevnog reda dostavi materijal.

- Prema tome, iz čisto poslovničkih razloga sjednica nije zakazana na zahtjev opozicije u Republici Srpskoj - precizirao je Košarac, navodeći da je ovu informaciju dobio od kolega iz Narodne skupštine.

On je dodao da će onoga trenutka kada Program reformi bude javan biti stvoreni uslovi da se o njemu na demokratski način razgovara u Narodnoj skupštini, kada će argumentima biti dokazano da SNSD ostaje pri bazičnim političkim ciljevima, a to je ne prejudiciranju članstva u NATO-u, ali da partnerstvu i saradnji.

Košarac je istakao da se, na osnovu onoga što se moglo čuti, u dokumentu precizira da će odluke o budućim kretanjima donositi prije svega Parlamentarna skupština i Predsjedništvo u kojima, podsjetio je, postoje elementi zaštite u ime sva tri konstitutivna naroda.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu ocijenio je da su napadi opozicije na Program reformi posljedica toga što će izaći iz vlasti na nivou BiH.

- Ta struktura okupljena oko SDS-a i PDP-a ignorisala je stavove Narodne skupštine Republike Srpske, iz koje su izašli kada se glasalo o vojnoj neutralnosti - podsjetio je Košarac.

Navodeći da su srpski ministri u Savjetu ministara u tehničkom mandatu skidanjem sa dnevnog reda ANP-a zapravo držali ovo pitanje tako dugo u životu, Košarac je rekao da bi oni glasali za ANP da im je to dato kao uslov za konstituisanje vlasti.

Košarac je i ovom prilikom istakao da je za Republiku Srpsku i SNSD neprihvatljivo članstvo u NATO-u zbog negativnih emocija zbog NATO bombardovanja Srpske i Srbije.

- Mi slušamo i šta kažu institucije i građani Republike Srpske, a oni nisu za NATO integracije - poručio je Košarac, koji je rekao da nisu istinite spekulacije da je predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pristao na usvajanje Programa reformi jer mu je obećano skidanje sa američke "crne liste".

Kao predsjedavajući parlamentarne Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, Košarac je rekao da je Komisija prilikom davanja saglasnosti za imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara uradila posao u skladu sa poslovnikom i svoju odluku proslijedila odmah Kolegijumu Predstavničkog doma.

- Očekujemo da bi u srijedu, 4. decembra, mogla biti održana sjednica Predstavničkog doma na na kojoj bi se ušlo u postupak potvrđivanja Tegeltije i potvrđivanja izbora radnih tijela Predstavničkog doma - najavio je Košarac.

On je ocijenio nekorektnim tvrdnje Branislava Borenovića iz PDP-a da je Tegeltija u obraćanju članovima Komisije rekao da ga neće obavezivati stavovi institucija Republike Srpske, jer to nije rekao i jer su stavovi Narodne skupštine obavezujući za predstavnike Srpske u strukturama na nivou BiH.

- Čini se da neko želi da pravi linč, ali mislim da je to potpuno nepotrebno - istakao je Košarac i podsjetio da od prvog dana postoji dogovor da je Tegeltija prihvatljiv za HDZ i SDA kao predsjedavajući Savjeta ministara.

Govoreći o raspodjeli resora u novom Savjetu ministara, Košarac je rekao da i o tome postoji dogovor SNSD-a sa HDZ i SDA, a da će o kadrovskim rješenjima koja pripadaju Srbima odluku donijeti organi SNSD-a nakon što Tegeltija bude potvrđen za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Košarac nije želio da potvrdi medijske navode da će biti budući ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, ističući da nije opterećen time da bude ministar.

On je najavio da će javnost upoznati o stanju o tom ministarstvu, iz kojeg je juče dobio četiri, a danas sedam pisama, nakon objavljivanja insformacija da će on biti na čelu tog ministarstva.

- Upoznaću javnost šta su bile politike Mirka Šarovića, lične ili neke druge u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa - rekao je Košarac i dodao da vjeruje da će budući ministri iz SNSD-a biti odgovorni i kredibilni na tim funkcijama.