latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:05 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Groznica Crnog petka

Danas je Crni petak, dan najvećih popusta, pomodarstvo masovne kupovine i simbol početka božićnih i novogodišnjih rasprodaja. Posljednji petak u novembru, koji korijene nosi iz Amerike, na radost kupoholičara i trgovaca, od nedavno se odomaćio i kod nas.

Za razliku od Zapada, gdje su zabilježeni popusti i do 90 odsto, Crni petak je tek malo "zatalasao" cijene u našim trgovinama spustivši ih, bar nakratko, na nivo od 20 do 50 odsto.

Banjalučani su saglasni da su sniženja od 20 do 30 odsto korisna, ali i da bi mogla biti veća, kao što je slučaj u zemljama zapadne Evrope.

Ipak, zainteresovanost je velika, a prodavci zadovoljno trljaju ruke.

- Ljudi doslovno čekaju Crni petak da bi išli u kupovinu. Dobro se mi snalazimo sa tim zapadnim običajima - kaže Ana Dmitrašinović, trgovac.

Niža cijena omiljenog proizvoda često umije da "začara" kupca i otvori novčanik i bez prijeke potrebe. Prevara trgovaca ili prilika za uštedu, ali za mnoge je to praznična atmosfera u danu koji i ne mora da bude tako crn, posebno ako se povoljnije nabavi odjeća, obuća ili bijela tehnika.