latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:19 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

U Srpskoj neće biti migrantskih centara

Savjet za sprovođenje mira ne može da odlučuje - migrantski centri neće biti u Srpskoj, stav je srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske. Dodik je podsjetio da o tome postoji i zvanična odluka vlasti Republike Srpske. Poručeno je da Evropa ne želi migrante na svojim granicama, te da se zbog toga BiH nalazi u ovakvoj situaciji.

Reagujući na izjavu ministra unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermina Kljajića, koji je juče rekao da je dobio obećanje od britanske Ambasade u BiH da će PIK, 5. decembra, razmatrati pitanje migrantske krize i da će biti formirani centri na teritoriji Federacije BiH i Republike Srpske, zvaničnici iz Srpske jasno su poručili i ponovili dobro poznat stav - u Srpskoj neće biti migrantskih centara.

Savjet za sprovođenje mira ne može da donosi odluke u vezi s migrantskom krizom u BiH, naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

- Postoji odluka vlasti u Republici Srpskoj da na njenoj teritoriji neće biti pravljeni centri za migrante i tako će i biti - poručio je Dodik.

Ocijenjeno je da je Republika Srpska mala zemlja s malom ekonomijom i društvom, da bi mogla nositi teret migrantske krize, koji je svaka zemlja riješila kako je mogla.

- Tu je jasan stav. Možda za to ima želja, ali nismo spremni i ne želimo nikakve migrantske centre u Srpskoj - rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović takođe, smatra neprihvatljivim otvaranje migrantskih centara na teritoriji Srpske.

- Migrantska kriza nije na vrijeme shvaćena ozbiljno i kao realnost na našim prostorima. Trebalo je mnogo prije izvršiti pripreme da bi se ona dočekala, da se migrantima pruži pomoć koji im je potrebna u ovom trenutku - ističe Čubrilović.

Čubrilović kaže da Evropska unija ne želi taj problem kod sebe i na svojim granicaama, i da je posljedica svega toga, ono što se dešava u BiH.